bezár
 

art&design

2010. 05. 24.
Tóth Sándor szobrászművész életmű-kiállítása Nyíregyházán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tóth Sándor Munkácsy-díjas szobrász életmű-kiállítását láthatják az érdeklődők a nyíregyházi Városi Galériában július 31-ig; a 77 éves művész több mint fél évszázados alkotómunkája során készült műveinek egy részét mutatja be.

prae.hu

Horváth Magdolna, a nyírségi galéria vezető munkatársa az MTI-nek elmondta: rajzok, grafikák, portrészobrok, kisplasztikák, emlékmű-, szökőkút- és kaputervek, valamint domborművek, érmek és plakettek láthatók a tárlaton.

Az érmei közül a művész mintegy ötszáz darabot állít ki. Külön bemutatóteremben láthatók az egyházi felkérésre készült kapui, szökő- és ivókútjai, kisplasztikái. Tóth Sándor felekezeti kérésre készítette el például a szegedi Tátra téri Szent Gellért-templom, a máriapócsi bazilika, a miskolci Minorita templom, valamint az egri székesegyház bronzkapuit.

Nagyméretű domborművek, továbbá családi portrék, valamint jellegzetes női aktszobrok is láthatók a kiállításon. A bemutatott domborművek között találhatók olyanok, amelyekért külföldi tárlatokon kapott díjat a művész, például Ravennában, Szabadkán, Iserlohnban, Toledóban vagy Tel-Avivban.

A nyíregyházi Városi Galériában egy úgynevezett 56-os emlékszobát is berendezett kiállított alkotásaival a szobrászművész, ahol a forradalommal és szabadságharccal kapcsolatos művei láthatók. Közöttük ott van négy egykori főiskolai társának tiszteletére készített alkotása, akiket annak idején kivégeztek.

Az 1933. március 19-én Miskolcon született Tóth Sándor 1959-ben kapott szobrászművészi oklevelet a képzőművészeti főiskolán, ahol a rajz és festő szakon Hincz Gyula és Pap Gyula, a szobrász szakon pedig Gyenes Tamás és Kisfaludi Stróbl Zsigmond tanítványa volt. Azóta - saját számításai alapján - több mint ezer alkotást készített, amelynek egy részét hazai és külföldi kiállításokon is bemutatta. Közben a tehetségek oktatásában is részt vett, így tanított a szegedi művészeti szakközépiskolában és az egri tanárképző főiskolán, valamint nemzetközi éremművészeti alkotótelepet vezetett Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés