bezár
 

art&design

2010. 05. 23.
Középkori üvegárú "pápák, hercegek, parasztok" számára
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Középkori üvegárú pápák, hercegek, parasztok számára címmel rendezett kiállítást a New York-állambeli Corning Üvegmúzeum, amely száznál több serleg, ereklyetartó, használati tárgy segítségével mutatja be az üvegművesség ezer évét a Római Birodalomtól a reneszánszig.

prae.hu

Az antik világban a római korban élte virágkorát az üvegművesség. A birodalom bukása után csökkent az igény a luxustárgyakra, így az üvegárura is, sok ókori eljárás feledésbe merült. Az üvegművesség a késő középkorban indult újra fejlődésnek - olvasható a Medieval News (http://medievalnews.blogpost.com) című hírportálon.

David Whitehouse, a Corning Üvegmúzeum ügyvezető igazgatója, a kiállítás kurátora szerint a középkori üvegművességet általában a templomok ólomüvegablakaival társítják. A valóságban azonban a legkülönfélébb tárgyak készültek üvegből, s a kiállítás
az üvegművesség "optikáján" keresztül enged betekintést a középkori társadalmak életébe.

"Ennek a történetnek egyaránt vannak politikai és kereskedelmi, vallási és tudományos vonatkozásai, de megismerhető általa az urbanizáció folyamata, városok, térségek felemelkedése és bukása. A kiállítás ezer évet fog át - az üvegművesség történetének majd negyedét" - fogalmazott a kurátor.

A január végéig látható tárlat anyaga részben a New York-állambeli múzeumból származik. A többit európai múzeumoktól kérték kölcsön: sok olyan tárgyat vonultatnak fel, amelyek évszázadokon át porosodtak valahol anélkül, hogy felismerték volna igazi jelentőségüket. Láthatók régészeti feltárások során előkerült leletek is.

A kiállítás egy-egy szekciója mutatja be az üvegből készült kegytárgyakat, a középkori székesegyházakat színpompás ólomüvegablak "idézi meg".

Kronológiai sorrendben mutatják be az üvegből készült mindennapi használati tárgyakat annak érzékeltetésére, hogy miként alakultak az ezeréves időszak alatt az étkészletek, hogyan váltak egyre díszesebbé a tálak, serlegek, amikor a késő középkorban újból felfedezték az üvegművesség fortélyait. A kiállításon illusztrált kéziratok másolatai és festmények segítségével mutatják be, hogy hogyan használták és mennyire értékelték ezeket a tárgyakat a középkori társadalomban.

Ismerteti a tárlat az üveg tudományos célra való alkalmazását is, beleértve az orvosi diagnosztikai műszereket, a szemüveget, de bemutatják az alkimisták eszköztárát is.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés