bezár
 

építészet

2010. 05. 23.
Megújul Pécel központja - 714 milliós beruházás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az idén megkezdődhet Pécel városközpontjának rehabilitációja, a 714 millió forint összköltségű beruházáshoz a város félmilliárd forint uniós támogatást nyert el pályázatával; az erről szóló szerződést a napokban írta alá az önkormányzat és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megbízásából a Pro Régio Közhasznú Kft. - közölte Benkovics Gyula (MSZP) polgármester az MTI-vel.

prae.hu

Mint elmondta, a pályázat jóvoltából az unió 520 millió forintnak megfelelő összeget nyújt a beruházáshoz, a hiányzó részt az önkormányzat gazdálkodja ki. A megvalósításra hamarosan közbeszerzési eljárást írnak ki, a legkedvezőbb ajánlat tevője augusztusban kezdhet hozzá a munkálatokhoz.

A 14 ezer lakosú város centrumában, a Ráday-kastély és az iskola közötti területen 300 méter hosszú sétálóutcát alakítanak ki, díszburkolattal, régi idők hangulatát idéző kandeláberekkel, szökőkúttal, padokkal. Megszépül a Kossuth tér, és a környéke is új arculatot kap.

A Műemlékek Nemzeti Gondnokságával egyeztetve a barokk műemlék kastély kertjében álló, eddig kihasználatlan, az enyészet által kikezdett márvány istállót rendbe hozzák. Elkészülte után itt irodalmi esteket, képzőművészeti kiállításokat, koncerteket rendeznek majd. Az átadás várhatóan 2011. végén lesz - tette hozzá a Pest megyei település vezetője.

A városközpont megújítása része annak a több lépcsőből álló fejlesztési koncepciónak, amely Pécelt igyekszik bekapcsolni a Budapesthez közeli idegenforgalom vérkeringésébe - hangsúlyozta a polgármester. Az elképzelések szerint a Gödöllőnél eredő és a Dunába haladó, 28 kilométeren át csörgedező, sokáig elhanyagolt Rákos patak medrét a többi érintett település önkormányzatával egyeztetett tervek alapján kikotorják, megtisztítják, hogy ismét vízi élőlények telepedhessenek meg benne.

A péceli part mentén is fákat telepítenek, kerékpárutat építenek. A város határában kutat fúrtak, ahonnan a föld mélyéből feltörő 32 fokos vizet hasznosítva fürdőt építenek - mondta Benkovics Gyula.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés