bezár
 

zene

2010. 05. 22.
Zenekari művel tisztelegnek a bostoni szimfonikusok a Kennedy fivérek előtt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Multimédiás zenekari művel tiszteleg a Kennedy fivérek emléke előtt a Boston Pops: a fennállásának 125. évfordulóját ünneplő zenekar megrendelésére született darab, amelyben Robert De Niro és Morgan Freeman is szerepet vállalt, a jubileumi évadban több alkalommal is felcsendül.

prae.hu

Mint Keith Lockhart, a Bostoni Szimfonikus Zenekar (Boston Symphony Orchestra) tagjaiból álló, népszerűbb dallamokat játszó Boston Pops karmestere elmondta, évekkel ezelőtt merült fel benne egy John F. Kennedy elnök előtt tisztelgő mű gondolata, s narrátorként a Boston Pops nagy rajongóját, Edward Kennedyt képzelte el. A szenátor tavaly augusztusban bekövetkezett halála után azonban egy olyan darab megkomponálásával bízta meg Peter Boyer zeneszerzőt és Lynn Ahrens szövegírót, amely mindhárom Kennedy fivér alakját megidézi.

"Úgy gondolom, bár a fivérek mind nagyon önálló egyéniségek voltak, és a maguk útját járták, egy módon valójában az eszmék egyazon konstellációját képviselték" - mondta el ifjabb Edward Kennedy az előadás keddi premierje előtt rendezett családi fogadáson.

"Együtt nőttek föl, együtt dolgoztak és egymás legjobb barátai voltak, természetesen a politikában is egymás mellett álltak, tehát illik a képbe, hogy a zenében is mind együtt legyenek" - fűzte hozzá.

Boyer egy interjúban megemlítette, hogy az arlingtoni temetőben nyugvó Kennedy testvérek sírjánál tett látogatásból merített erőt és ihletet a The Dream Lives On: A Portrait of the Kennedy Brothers (Az álom tovább él: a Kennedy fivérek portréja) című mű megkomponálásához.

A szövegkönyv írója elsősorban a fivérek híres idézeteit használta fel munkájában. Ahrens - akinek nevéhez többek között a Ragtime című Broadway-darab is fűződik - arról beszélt, hogy igyekezett minél kevesebb narrációt közbeiktatni, hogy a történet szinte teljes egészében a testvérek szavaiból bontakozzon ki.

Az összekötő szöveget Robert De Niro, Morgan Freeman, Ed Harris és Cherry Jones tolmácsolja, a szállóigévé vált idézetek zenei és videokísérettel társulnak a multimédiás előadásban.

"Remélem, a fivérek büszkék lennének az előadásra. Arról van egy sejtésem, hogy Ted (Edward Kennedy) mit gondolna. Szeretett szerepelni, úgyhogy biztos ragaszkodott volna egy éneklős szerephez" - tréfálkozott Lockhart.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés