bezár
 

art&design

2010. 05. 21.
Megújult a pécsi Vasarely Múzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megújult a Vasarely Múzeum: Pécs egyik leglátogatottabb intézménye egyéves szünet után átrendezett kiállítással, szombattól várja a látogatókat.

prae.hu

Sárkány József művészettörténész, főmuzeológus pénteken az MTI-nek elmondta, a Káptalan utca 3. szám alatt található ingatlan felújítása az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program részét képező, 1,7 milliárd forint összértékű, a Káptalan és a Papnövelde utcát érintő múzeumi rekonstrukció keretében valósult meg.

"A munkálatok során az épületet kívül-belül lefestették, burkolatait kicserélték, fűtési és világítási rendszerét modernizálták, hogy méltó körülmények között mutathassák be az érdeklődőknek Victor Vasarely páratlan alkotásait" - tette hozzá.

Sárkány József beszámolt arról, hogy a felújítás lehetőséget adott két kamarakiállítás berendezésére, melyeken a világhírű művész felesége, Claire Vasarely (Spinner Klára) kollázstanulmányai, textil- és szőnyegtervei, valamint fia, Yvaral (Jean-Pierre Vasarely) grafikái láthatóak. A múzeummal szemközti épületben fiatal magyar és francia művészek alkotásaiból nyílt tárlat Vasarely hatása címmel.

A művészettörténész megjegyezte: a Vasarely Múzeum rekonstrukciója alatt az épület zárva volt, a kiállítás anyagának válogatott darabjait ez idő alatt a horvátországi Rijekában, a szlovéniai Lendván és Bulgáriában állították ki nagy sikerrel.

A pécsi születésű Victor Vasarely (1906-1997) a XX. századi egyetemes képzőművészet iskolateremtő mestere, a nagyhatású op art irányzat képviselője volt. A róla elnevezett múzeumban őrzött mintegy 400 festményből, egyedi és sokszorosított grafikákból, nagyméretű szőnyegekből, plasztikákból álló kollekció a művész ajándékaként került Pécsre.

A múzeumot 1976-os megnyitása óta több mint kétmillióan keresték fel, gyűjteménye iránt hazai és külföldi intézmények részéről is jelentős érdeklődés mutatkozik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés