bezár
 

art&design

2010. 05. 21.
Darmstadti kortárs művészek kiállítása nyílik Szegeden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tizenkét pozíció címmel hat-hat kortárs darmstadti szobrász és festő alkotásaiból nyílik kiállítás szombaton a szegedi Reök-palotában a XVI. Táblaképfestészeti Biennále kísérőrendezvényeként – közölte Nátyi Róbert, a kulturális intézmény művészeti vezetője pénteken az MTI-vel.

prae.hu

Néhány éve hagyomány, hogy a táblaképfestészeti biennáléhoz, illetve a nyári tárlathoz kapcsolódóan Szeged valamely testvérvárosának művészei is bemutatkoznak egy kisebb kiállítással – mondta a művészettörténész. Hozzátette: két esztendeje temesvári, tavaly pedig nizzai alkotásokkal találkozhatott a közönség.

Számos darmstadti képzőművészt már hosszú évekre visszanyúló kapcsolat fűz Szegedhez, s többen a csongrádi művésztelepnek is rendszeres résztvevői. Amikor tavaly ellátogattak a Reök-palotába, adódott az ötlet, hogy a több mint százhúsz tagot számláló, száz esztendeje alapított művésztelephez kötődő darmstadti Szecesszió csoport is bemutatkozhatna itt – beszélt a tárlat előzményeiről Nátyi Róbert.

A német művészek a tárlatra egy egész katalógusnyi alkotást kínáltak föl, s ezek közül válogatták ki a rendezők hat szobrász, illetve festő fejenként két-két alkotását. A kiállítók között egyaránt szerepel fiatalabb és idősebb művész, figuratív és absztrakt alkotó. A tárlat anyaga így igyekszik keresztmetszetét adni a kortárs német művészeti törekvéseknek – fogalmazott a szakember.

A július 11-ig látható, sokszínű tárlat vendégei a hagyományos táblaképek és szobrok mellett találkozhatnak installatív művekkel, s olyan munkákkal is, amelyek fény- és hanghatásokkal operálnak.
Nátyi Róbert elmondta, hogy Szeged testvérvárosainak képzőművészeti bemutatkozása már az idén folytatódik a Reök-palotában, ahol néhány hónap múlva egy cambridge-i festő alkotásaival találkozhatnak az érdeklődők.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés