bezár
 

zene

2010. 05. 20.
Először játszik Budapesten a Dohnányi Vonósnégyes
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Először lép föl Magyarországon az egy éve Svájcban, Fribourgban alakult Dohnányi Vonósnégyes: a Stuller Gyula vezette kvartett pénteken a zuglói Nádor-teremben, szombaton a kőbányai Mindenki Templomában muzsikál.

prae.hu

Mint azt a fribourgi zeneművészeti főiskolán tanító magyar hegedűművész, Stuller Gyula az MTI-nek elmondta, a brácsaszólamot felesége, Simanuki Jukari (Yukari Shimanuki) játssza, a csellista pedig Niall Brown lesz, akivel korábban egy másik, trió formációban zenéltek.

Brown egyébként 8 évig a híres Ausztrál Vonósnégyesben játszott, s Európába visszatérve indítványozta a közös játékot - jegyezte meg Stuller Gyula.

Hozzátette: a második hegedűs pultjánál egy tanártársa, Nancy Benda ül, aki egy igen neves muzsikus család tagja, öt testvére közül az egyik például a Lausanne-i Kamarazenekar cselló szólamvezetője volt. "Ismertük egymást, természetes módon alakultunk kvartetté" - fogalmazott a hegedűművész, megjegyezve, hogy Svájcban már adtak több koncertet, de nem túl sokat, hiszen mindenki rendkívül elfoglalt.

A Nádor-teremben Mozart G-dúr, Mendelssohn D-dúr és Schumann a-moll vonósnégyesét szólaltatják meg. Másnap a Mindenki Templomában Beethoven c-moll és Mendelssohn D-dúr darabját játsszák.

Mivel nem kezdő zenészek alkotják a kvartettet, hanem olyanok, akik más formációkban játszottak már, gyorsan megy a tanulás, nem kell sietniük a repertoár-építéssel, így is már 10-15 "koncertképest" műről beszélhetnek - mutatott rá Stuller Gyula, aki szerint a vonósnégyes irodalom kimeríthetetlenül gazdag és érdekes.

Stuller Gyula diplomáit a londoni Guildhall School of Music and Drama akadémián Pauk György és a budapesti Zeneakadémián Halász Ferenc növendékeként szerezte. Hegedűjátékát Nathan Milstein, Végh Sándor és Varga Tibor mesterkurzusain tökéletesítette.

Több nemzetközi verseny díjazottja: Szigeti József Nemzetközi Hegedűverseny Budapest, Rodolfo Lipizer Nemzetközi Hegedűverseny Gorizia. 1986-ban a svájci Sion városában a 20. Varga Tibor Nemzetközi Hegedűversenyen első díjat nyert. Rendszeres kamarapartnere Rohmann Imre és Perényi Miklós. 1996-tól a Fribourgi Konzervatórium, 2002 óta pedig a sioni Varga Tibor Akadémia művészképző osztályát vezeti.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés