bezár
 

színház

2010. 05. 20.
Jubileumi POSZT: 14 produkció versenyez
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tizenkét társulat tizennégy produkciója versenyez az idei jubileumi X. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), amelyet június 3. és 12. között, az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódva rendeznek meg - közölték a szervezők a fesztivál csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Szkéné színház

"Bízunk abban, hogy a POSZT-on nem lesznek technikai problémák. A közelmúltban adódott gondok kapcsán átvizsgáljuk a gépészeti berendezéseket, ezért most vasárnap leáll a Pécsi Nemzeti Színház" - közölte Simon István, a fesztivált rendező Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Közhasznú Kft. cégvezetője.

Mint Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke elmondta, idén az utolsó pillanatban az OKM helyett az NKA lett a fesztivál társfinanszírozója; az Alap támogatásának nagyobbik részére, 65 millió forintra már kiírták a meghívásos pályázatot, és "nincs akadálya, hogy a POSZT elnyerje azt".

Az idei POSZT versenyprogramját Fáy Miklós újságíró, kritikus válogatta össze. A négy budapesti, öt vidéki és három határon túli színház tizennégy produkciójának 23 előadása között szerepel többek között a budapesti Örkény István Színház Arturo Ui feltartóztathatatlan felemelkedése, a fővárosi Maladype Színház Übü király, a Pécsi Nemzeti Színház Az elveszett levél, az egri Gárdonyi Géza Színház Csörgess meg!, a Szegedi Nemzeti Színház Háztűznéző és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Urbán András Társulata The Beach című előadása is. A szerzők között hét kortárs író van; négy darab szerzője magyar, Vinnai András kettőt is jegyez.

Simon István a sajtótájékoztatón felidézte, hogy az eredeti listán szerepelt a budapesti Katona József Színház A hős és a csokoládékatona című előadása is, ám a társulat nem ezzel, hanem egy másik produkcióval szeretett volna a POSZT-on részt venni, Fáy Miklós ezért az egri színház Maya című operett-előadását válogatta be tizennegyediknek - a fővárosi Katona József Színház így idén nem vesz részt a versenyen.

"A stúdió- és kamara-előadásokra a jegyárusítás kezdete után egy óra alatt elfogytak a jegyek, a nagyszínházi produkciók esetében a belépők 90 százaléka kelt eddig el" - emelte ki a magyar színházi élet legnagyobb eseményeként számon tartott fesztivál népszerűsége kapcsán Simon István. Megjegyezte: némi gondot okoz, hogy idén a zsűri nagy létszáma (a külföldi ítészek között lesz Marina Davidova, a moszkvai NET színházi fesztivál társigazgatója is), valamint az előadások láthatósági szempontjai miatt sok bemutatóra nagyon kevés néző fog csak beférni.

Straub Elek, a pécsi önkormányzat kulturális főosztályvezetője arról beszélt, hogy ha az EKF-év kapcsán épülő új létesítmények elkészülnek, akkor a zenétől a képzőművészetig több művészeti ágban erősödhet a POSZT. A fesztivált idén is számos társművészeti program egészíti ki: összesen 173 rendezvény lesz 650 fellépővel, az idei díszvendég Béres Ilona színművész.

Jordán Tamás, a rendező nonprofit kft. ügyvezetője felidézte a POSZT 2000-es létrejöttének körülményeit, és ezzel kapcsolatban méltatta Pécs egykori polgármestere, a közelmúltban elhunyt Toller László szerepét. Szólt a színházak közötti versennyel párhuzamosan megrendezendő számos OFF-rendezvényről, amelyek között lesz például Major Tamásra emlékező fotókiállítás, audiovizuális performansz, szakmai beszélgetés, Szophoklész Oidipusz királyának japán nyelvű előadása, Bródy János-koncert és írók-színészek futballmeccs.

Már a POSZT története előtt működött a Nyílt Fórum, amely tíz éve a színházi seregszemle kísérőrendezvénye, és idén ünnepli 25. születésnapját. Radnai Annamária, a Színházi Dramaturgok Céhe társelnöke elmondta: idei programjaikat Békéstől Závadáig címmel tartják meg, délutánonként felolvasások lesznek a Művészetek Házában, és találkozni lehet azokkal az írókkal, szervezőkkel, akik az elmúlt negyed században közreműködtek a Nyílt Fórum eseményein.
Az MTI kérdésére Vajda Márta, a társrendező Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára elmondta: a jövő évi POSZT versenyprogramját - a hagyományoktól eltérően - hárman fogják válogatni: Urbán Balázs színházkritikus, Szilágyi Lenke fotóművész és Vekerdy Tamás pszichológus.

A sajtótájékoztatón bemutatták Mészáros B. Endre Színházfesztivál kívül-belül című kötetét, amelyet a POSZT tizedik születésnapjára állított össze, Pap Vera színművésznő pedig átvette a Premier Magazin díját - a Gyémánt László festőművész által készített portrét -, amelyet a Vígszínház Augusztus Oklahomában című előadásában nyújtott alakításáért kapott.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés