bezár
 

irodalom

2008. 03. 11.
A Nokia miatt meghiúsulhat a finn díszvendégség
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Nokia miatt meghiúsulhat a finn díszvendégség A Frankfurti Könyvvásár szervezői bejelentették, hogy a 2011-es szemle díszvendége az előzetes hírek ellenére mégsem Finnország, hanem Izland lesz. A Frankfurti Könyvvásár hivatalos közleménye szerint a döntés megmásítása nem a német-finn viszony elmérgesedésének következménye - áll a Frankfurti Könyvvásár honlapján.

prae.hu

Habár nem ez az első alkalom, hogy a Frankfurti Könyvvásár szervezői ellentmondásos helyzetbe kényszerülnek egy ország díszvendég-státusza miatt, hiszen például 2004-ben az Arab Liga meghívása a bemutatandó antiszemita könyvek miatt hiúsult meg, 2006-ban pedig a törökök kitüntetett szerepe vált kérdésessé Orhan Pamuk otthoni megítélése miatt, ám a mostani döntés megmásításához állítólag nem csupán irodalompolitikai okok vezettek.

A meglepő döntés hátterében az állhat, hogy a finn Nokia cég nemrég elhatározta, hogy Romániába költözteti a Ruhr-vidéken működtetett gyárát, s ez 3000 munkahely megszüntetését vonja maga után. A németek válaszul a finn termékek bojkottjára szólítottak fel, sőt, néhány képviselő tüntetőleg maga törte össze Nokia készülékét a nyilvánosság előtt. A gazdaságpolitikai viszály most a kulturális szférát is elérte: a finn részvétel mellett lobbizó Iris Schwanck azt állítja, hogy a könyvvásár igazgatója, Jürgen Boos szerint a német közvélemény nem nézné jó szemmel a finnek vendégeskedését Frankfurtban. Az utóbbi években Európa-szerte egyre népszerűbbé váló detektívregények hazája állítólag már több mint egy évtizede lobbizik a díszvendég címért, sőt, 12 millió eurót hajlandó áldozni is érte.
nyomtat

Szerzők

-- Benedek Anna --


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés