bezár
 

irodalom

2010. 05. 19.
Átadták a TINTA Arany Penna Díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A TINTA Arany Penna Díjat idén Fercsik Erzsébetnek és Raátz Juditnak, a Keresztnevek enciklopédiája szerzőinek ítélte oda a TINTA Könyvkiadó igazgatótanácsa. A 2000-ben alapított elismerést 2010. május 18-án, ünnepélyes keretek között adták át a kiadó szerkesztőségében. A díjjal együtt a TINTA Könyvkiadó a szerzőpárost megajándékozta enciklopédiájuk egy-egy díszkötéses példányával is.

A díjat minden évben annak a szerzőnek vagy szerzőpárosnak ítélik oda, akiknek a közelmúltban megjelentetett szótára a szakmai elismerés mellett közönségsikert is arat. A Keresztnevek enciklopédiája 2009 áprilisában jelent meg a TINTA Könyvkiadónál A Magyar Nyelv Kézikönyvei sorozatban. Az enciklopédia igen komoly sajtóvisszhangot váltott ki, és a Könyvtárellátó Kht. múlt évi sikerlistáján is szerepelt.
Arany Penna
A Keresztnevek enciklopédiájában a szerzők összegzik az eddigi kutatások eredményeit, és saját vizsgálataikkal egészítik ki azokat. Az általuk tárgyalt leggyakoribb 100 férfi és 100 női keresztnévről egyenként, enciklopédikusan összefoglalnak minden tudományos és általános érdeklődésre számot tartó ismeretet. A névcikkek megírása során arra törekedtek, hogy minden olyan szakterület és tudományág ismeretanyaga feldolgozásra kerüljön, amely lényeges információt nyújt az egyes nevekkel kapcsolatban. Így a kötet a névtanon kívül elsősorban a nyelvtudomány, a történelem, a vallástörténet, a művelődéstörténet, a néprajz és a jogtudomány vonatkozó kutatásainak tömör összefoglalását tartalmazza.

Keresztnevek enciklopédiájaFercsik Erzsébet és Raátz Judit nyelvészek az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának tanárai.

A díjátadó ünnepségen elhangzott, hogy a nevek a magyar kultúra szerves részei, és olyan művelődéstörténeti ismereteket hordoznak, amelyeket széles körben is ismertté kell tenni. A kiadó sorozatában a Keresztnevek enciklopédiáját a Családnevek enciklopédiája követte, a Növénynevek enciklopédiája pedig az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelent meg.

A TINTA Arany Penna Díjat eddig Bárdosi Vilmos, Eőry Vilma, Parapatics Andrea, Szathmári István és Zaicz Gábor nyerte el.

A Keresztnevek enciklopédiájának ismertetése itt olvasható.


 

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés