bezár
 

színház

2010. 05. 19.
Mundruczó Kornél Brüsszelben mutatja be új színházi rendezését
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pályája meghatározó színházi előadására készül Mundruczó Kornél Brüsszelben, ahol pénteken mutatják be legújabb rendezését a KunstenFestivalDesArts összművészeti fesztiválon.

Szkéné színház

A rendező a héten ingázik Brüsszel és Cannes között, ahol Frankenstein-filmjének szombat esti díszbemutatójával zárul a világ egyik legrangosabb fesztiváljának hivatalos versenyprogramja. A filmváltozat előtt Mundruczó színpadi adaptációt is készített a Frankenstein-tervből, amely a 2008-as Pécsi Országos Színházi Találkozón elnyerte a fődíjat és a közönségdíjat.

Mundruczó Kornélt a színpadi Frankenstein-terv tavalyi nagy sikerű brüsszeli vendégszereplését követően kérte fel Christophe Slagmuylder, a KunstenFestivalDesArts fesztivál igazgatója, hogy kifejezetten az idei találkozó számára készítsen egy saját előadást. Ennek megvalósítására a rendező teljes művészi szabadságot kapott. Az előadás európai színházi fesztiválok koprodukciójában valósult meg, Brüsszel mellett Essen, Lisszabon, Tallinn, Rotterdam és Bordeaux részvételével.

A Bíró Yvette-tel közösen írt színdarab Arkagyij és Borisz Sztrugackij Nehéz istennek lenni című regényének szabad adaptációja. A szerepeket Rába Roland, Lang Annamária, Tóth Orsi, Nagy Zsolt, Derzsi János, Katona László, Bánki Gergely, Kiss Diána Magdolna, Wéber Kata és a Szelíd teremtés címszerepét is játszó Fricska Rudolf alakítja. Az előadás díszlettervezője Ágh Márton, dramaturgja Petrányi Viktória.

A pénteki bemutatót követően Brüsszelben május 22-én, 23-án, 24-én és 25-én vendégszerepel a produkció, majd a közreműködő városokban lesz látható. Magyarországi premierjére a jövő évadban, a soros magyar uniós elnökség keretében a Trafó Kortárs Művészetek Háza szervezésében, külső helyszínen kerül sor.

Mundruczó Kornél értelmezésében egyébként a darab egy politikai leleplezés-történet: egy politikus ellen fellázad a fia, aki a családja ellen elkövetett szörnyűségekért akar bosszút állni apján. Ehhez olyan magyar lányokat használ fel, akiket kamionokban külföldre szállítanak egy bizonyos munkára, s amiért sok pénzt ígérnek nekik. A két és félórás előadást szabadtéren, egy külvárosi parkolóban felállított két kamionban mutatja be a magyar csapat.

A darabnak "a jogilag tiltott, de legalizált közmegegyezésből működő modernkori rabszolgatartásról" szóló aktualitása miatt Mundruczó Kornél úgy érzi, hogy "pályája meghatározó előadásáról" van szó.

A filmes és színházi rendezések keveredése kapcsán Mundruczó Kornél az MTI-nek Cannes-ban elmondta: annak ellenére, hogy szerinte a két műfaj lényegileg eltérő egymástól, s nem hisz a színházszerű filmben, illetve a filmszerű színházban, úgy érzi: az ő lelkében a kétfajta rendezés megfér. Ugyanakkor továbbra is elsősorban filmrendezőnek tartja magát, aki két film között "nagyon speciális színházi projekteket" hoz létre számára személyesen fontos művek alapján, de például egy klasszikus színdarab adaptációja most nem érdekelné.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés