bezár
 

irodalom

2010. 05. 19.
Domokos Géza emlékszobát avattak Zágonban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emlékszobát avattak a zágoni Mikes-Szentkereszty-kastélyban Domokos Géza romániai magyar író, könyvkiadó, politikus, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség első elnöke tiszteletére.

prae.hu

A Mikes Kelemen emlékét őrző kastély parkjában a helyi és a Kovászna megyei önkormányzat meghívására számos háromszéki önkormányzat, valamint helyi RMDSZ-szervezet képviseletében érkeztek az emlékezők; megjelent Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, valamint a Hargita megyei önkormányzat küldöttsége is.

Kis József polgármester beszédében felidézte Domokos Géza emlékét. A szónok kitért Domokos Géza írói munkásságára, a Kriterion Könyvkiadó élén végzett könyvkiadói tevékenységére, majd szólt rendszerváltás utáni politikai tevékenységéről.

Takács Csaba beszédében elmondta, hogy politikusként az igényesség jellemezte Domokos Gézát, ezzel politikai ellenfeleinek a tiszteletét is kivívta. Kifejtette: Domokos meggyőződése volt, hogy Romániának csupán a demokrácia és a román-magyar megbékélés jelentheti a jövőt.

Domokos Géza építő ember volt - jelentette ki Tamás Sándor, a háromszéki megyei önkormányzat elnöke, hangsúlyozva, hogy az ünnepelt nevéhez számos, a magyarság szempontjából jelentős intézmény neve fűződik. Példaként említette a Kriterion könyvkiadót és az RMDSZ-t. A szónok elmondta, hogy a helyi és a megyei önkormányzat, valamint a csíkszeredai Kriterion Alapítvány kezdeményezésére és összefogásuk eredményeként jött létre az emlékszoba.

A jelenlévők megkoszorúzták a kastély parkjában Domokos Géza emlékére állított kopjafát, majd rövid kulturális műsor után Domokos Géza két unokája átvágta az emlékszoba avatószalagját. Végül Domokos Géza életét és munkásságát bemutató filmet láthattak.

Az ünnepelt életpályájáról Sylvester Lajos közíró, a háromszéki Mikes Kelemen Egyesület elnöke beszélt. Szerinte Domokos Géza legnagyobb erénye az volt, hogy fel tudta mérni és a szélsőségesebb nézeteket vallóknak is el tudta magyarázni, milyen mértékben valósíthatóak meg a magyarság követelései.

Domokos Géza 1928. május 18-án született Brassóban, háromszéki szülők gyermekeként. Ő alapította a Kriterion Könyvkiadót is, amelynek gondozásában több ezer kötet jelent meg, több fiatal írót karolt fel élete során. Az RMDSZ alapító tagja, 1990 és 1993 között pedig annak elnöke volt. A neves író, szerkesztő, politikus 2007-ben hunyt el Marosvásárhelyen, Zágonban helyezték örök nyugalomra.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés