bezár
 

irodalom

2010. 05. 17.
Örkény prózamondó verseny lengyel egyetemistáknak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Örkény-egypercesekkel mérik össze magyar tudásukat kedden a Varsói Magyar Kulturális Intézetben lengyel egyetemisták; a prózamondó verseny döntőjének estéjén Mácsai Pál előadásában az Azt meséld el, Pista című, Örkény István életéről szóló monodráma is látható lesz a magyar nagykövetségen.

prae.hu

Lengyelország három nagyvárosa, Varsó, Krakkó és Poznan egyetemén működik magyar nyelv és irodalom tanszék, amelyeken évente 120 lengyel fiatal szerez diplomát. Idén a Varsói Magyar Kulturális Intézet kezdeményezésére Örkény István egyperces novelláiból választhattak szabadon a hallgatók egy írást, egy kötelező darabot pedig az egyes tanszékek vezetői határoztak meg diákjaik számára - mondta el az MTI-nek Gordon István intézetigazgató.

A három lengyel egyetemről öt-öt diák jutott a kedd délelőtti döntőbe. "Ők már valamennyien nyertek, oklevél mellé mindegyikük kap egy-egy magyar irodalmi alkotást lengyel nyelven, hogy könnyebb legyen az olvasásuk" - tette hozzá az igazgató, megjegyezve, hogy a más városból érkezőknek az intézet fizeti az útiköltséget és a szállást, s mindnyájan hivatalosak Mácsai Pál Örkény-estjére.

A magyar nagykövetségen színpadot állítanak föl a kivételesen csak magyaroknak, illetve a magyarul tanuló egyetemistáknak szóló előadásra, amelyet Bereményi Géza és Mácsai Pál állított össze. Meghívták a fölkészítő tanárokat, kísérőket, a Lengyelországban dolgozó magyarokat és a vegyes házaspárokat is.

Az Örkény prózamondó verseny előzménye tavaly egy versmondó verseny volt, amelyen Radnóti Miklós születésének 100. évfordulója alkalmából a költő műveiből kellett szavalniuk a magyarul tanuló lengyel egyetemistáknak. Az első három helyezett tavaly magyarországi jutalom utat kapott - idézte föl Gordon István, utalva arra, hogy az idei nyertesek a könyvek mellé pénzjutalmat kapnak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés