bezár
 

film

2010. 05. 17.
Jennifer Hudson alakítja Winnie Mandelát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Május végén kezdődik Dél-Afrikában a Winnie című, Nelson Mandela volt feleségéről szóló életrajzi film forgatása Jennifer Hudsonnal a címszerepben - jelentette be a film producere a cannes-i filmfesztiválon.

prae.hu

Andre Pieterse arról is beszámolt a hétvégi sajtótájékoztatón, hogy levelet kapott Winnie Madikizela-Mandela ügyvédeitől, amelyben jelezték, hogy ügyfelük mindenképpen látni akarja a forgatókönyvet a munkálatok megkezdése előtt, hogy jóváhagyhassa. Pieterse szerint a levél fenyegető hangneme arra utalt, hogy a forgatás leállításától sem riadnának vissza, ha a történet nem nyerné el a 73 éves dél-afrikai politikusnő tetszését.

Darrell Roodt, a film rendezője azonban határozottan ellenezte a "jóváhagyatást". Mint producere is kifejtette: "a film alapos kutatás alapján megírt forgatókönyvből készült, mindennemű beavatkozás nélkül".

Winnie Mandela az apartheid elleni küzdelem egyik dél-afrikai vezetőjeként vívott ki magának tiszteletet. Az Afrikai Nemzeti Kongresszus egyik vezetőjeként férje szabadon bocsátásáért kampányolt. De röviddel az után, hogy Mandela 27 évi börtönt követően 1990-ben visszanyerte szabadságát, felbomlott a házasságuk.
Egy emberrablási ügyben játszott szerepe miatt Winnie Mandela 1991-ben hat év börtönt kapott, és bár a bírói döntést a fellebbezés nyomán pénzbírságra mérsékelték, később csalás és lopás miatt is elítélték.

Roodt elmondta, hogy a filmjében, amely kamaszkorától napjainkig követi az asszony életét, annak kínos mozzanatait is be akarja mutatni. "Nem rózsaszín", hanem az események kontextusába helyezett és életének egyes mozzanatait ezekből az összefüggésekből magyarázó életrajzi képet akar festeni - hangsúlyozta a rendező.

Mint leszögezte: a Winnie "egy nagyszerű dél-afrikai asszonyról szól, egy nagyszerű emberről, aki rengeteget tett a hazájáért és a világért". Filmjében Mandeláék kapcsolata "csodálatos szerelmi történetként jelenik meg, amelyből kiderül, hogy egy nő mi mindent képes tenni a férjéért".

"Bár nem kellene ezt mondanom, de szerintem Winnie szeretni fogja ezt a filmet" - jósolta a rendező.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Dev Patel: A Majomember

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés