bezár
 

zene

2010. 05. 17.
Hobo zenés irodalmi estjei négy DVD-n
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Látnokok, költők, csavargók címmel egy négy DVD-ből, valamint egy 40 oldalas kötetből álló kiadvány jelent meg, amelyen Hobo (Földes László) hét zenés irodalmi estje szerepel.

prae.hu

Az előadóművész az MTI-nek elmondta: Kötéltánc címmel négy évvel ezelőtt már megjelent egy öt DVD-ből álló sorozata, amelyet 2006 nyarán rögzített József Attila-, Fancois Villon-, Faludy György-, Jim Morrison- és Vlagyimir Viszockij-műsorainak anyagaiból, ez azonban azóta az utolsó darabig elfogyott.

"Ezt nem összegzésnek, hanem egyfajta értékmentésnek, dokumentációnak szántam, amit folytatni szerettem volna. Az ötlet az volt, hogy a máshol, elsősorban a Magyar Televízió archívumában fellelhető anyagokat is adjuk ki, azokkal a színházi felvételekkel együtt, amelyeket az elmúlt években rögzítettünk Debrecenben és az Új Színházban. Sikerült például megtalálni a Merlin Színházban 1992-ben ment Morrison-estem televíziós felvételét, akárcsak az 1988-as Allen Ginsberg-műsor filmjét" - fejtette ki Hobo.

Az új kiadványon szerepel még a saját szerzeményeiből álló Vadászat című estjének tavaly a debreceni Csokonai Színházban bemutatott előadása, két József Attila műsora (Légy ostoba! - a Katona József Színházban Márta Istvánnal 1991-ből; Tudod, hogy nincs bocsánat - az Új Színház kamaraszínpadán 2006-ból), a Csavargók tízparancsolata című önéletrajzi monodrámája 2008-as debreceni anyaga, valamint Az akasztottak balladája című műsora Francois Villon verseiből egy 2006-os felvételről, szintén az Új Színház kamaraszínpadáról.

"Soha nem nézem vissza magam, a mostani kiadvány készítésekor sem tettem. Ascher Tamástól Szikora Jánoson és Kiss Csabán át Jordán Tamásig és Vidnyánszky Attiláig sokat tanultam azoktól a rendezőktől, akikkel együtt dolgoztam, például levertek rólam egy csomó sallangot. Szereztem bizonyos gyakorlatot, de hiába énekelek csaknem négy évtizede és mondok már húsz éve József Attilát, minél többször játszom, annál jobban félek. Nehéz küzdelem például a Kései siratót 250-szer úgy elmondani, hogy ne váljék rutinná. Így arra törekszem, hogy testem minden porcikájával is benne legyek az előadásokban" - fogalmazott az előadó. Hozzátette: az említett rendezőkön kívül rengeteget köszönhet a 2001-ben elhunyt zenekritikus-szerkesztőnek, Fodor Lajosnak is.

Hobo azt mondta, CD-n megjelennek majd azok a régi estek is, amelyekről csak hanganyag maradt fenn, de olyan is van, amiről az sem áll rendelkezésre. Hiszen volt 1982-83-ban a Szkéné Színházban Növekszik a csapat címmel egy estje az akkor betiltott Eörsi István verseiből, a Szkénében és a Merlinben Lombardozzi címmel monodrámát adott elő, a Radnóti Színházban pedig műsoron volt az I love you Budapest.

"A közönség nemhogy igényli ezek megjelenését, évek óta szinte szidalmaznak, hogy miért nem adjuk ki. Ezen felbuzdulva publikálni fogok régi Hobo Blues Band-anyagokat is" - tette hozzá Hobo.
Kiemelte: a Tudod, hogy nincs bocsánat című József Attila-estje - ami a Budapesti Kamaraszínházban megy - öt éve van műsoron és túl van a 250-ik előadáson. Megjegyezte: évente 150 fellépése van.

Kérdésre válaszolva Hobo paradoxnak nevezte, hogy tavaly a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségétől a Fonogram-gálán életműdíjat vehetett át, hiszen - mint megjegyezte - az elismerést alapvetően azoktól a multinacionális cégektől kapta, amelyek - tisztelet a kivételnek - "tönkretették a magyar zenét".

"Amit csináltam és csinálok, a trend ellen megy, így kissé mulatságos, hogy éppen engem ismertek el" - jelentette ki.

Az EMI gondozásában megjelent kiadványon a régi felvételek technikailag felújított sztereó és 5.1-es hangsávval hallhatóak, a könyvben a színházi előadások fotói mellett versek, dalszövegek találhatók.

A közeljövővel kapcsolatban Hobo elmondta, hogy a tervek szerint ezen a héten veszi fel a Hangzó Helikon-sorozatba készülő Pilinszky-versfeldolgozás lemezt, amelyre Verebes Ernő írt zenét.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés