bezár
 

zene

2010. 05. 17.
Három magyar énekes jutott az Armel-operaverseny döntőjébe
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Három magyar énekes Balczó Péter, Cseh Antal és Haja Zsolt jutott az Armel-operaverseny döntőjében, rajtuk kívül még tíz versenyzőt választottak ki tizenhat ország negyvenhat énekese közül az öt produkció valamelyik versenyszerepére – derült ki a verseny középdöntőjének eredményhirdetésén vasárnap este Szegeden.

prae.hu

A kétnapos középdöntőn a produkciók rendezői - Alföldi Róbert, Ludek Golat, Szász János, Vidnyánszky Attila és Silviu Purcaret – és a partner operaházak vezetői döntöttek arról, kik játszhatják a tizennégy versenyszerep valamelyikét. A zsűri nemcsak az indulók énektudását, hanem komplex színészi képességeit is értékelte.

Az énekesek szombaton és vasárnap a délelőtti bemutatkozások során saját szabadon választott anyagukból adtak elő egy-egy a zsűri által kiválasztott dalt az öt produkció rendezőinek jelenlétében. Kora délután a versenyzők csoportokban dolgoztak, ki-ki azzal a rendezővel, akinek produkciójába a zsűri az első forduló után javasolta. Este pedig az „extra workshop” következett, ekkor a zsűri javaslatától függetlenül a direktorok bármely énekessel próbálhattak.

A versenyhez idén is öt operaház csatlakozott: a bergeni Den Nye Opera, a plzeni Josef Kajetán Tyl Theatre, a Krakkói Opera, a New York-i Dicapo Opera Theatre és a debreceni Csokonai Színház.

Norvégiában Knut Vaage Veslefrikk című új művét Alföldi Róbert rendezi, Csehországban Marco Tutino A szolga című darabját állítják színpadra Ludek Golat vezetésével, Lengyelországban Verdi Traviatáját Szász János viszi színre, Az Egyesült Államokban Vidnyánszky Attila rendezi Thomas Pasatieri Sirály című operáját, a hazai bemutató pedig Prokofjev A tüzes angyal című zenedrámája lesz Silviu Purcaret irányításával.

A tavaly is a verseny döntőjébe jutó Balczó Péter Alfred Germont szerepét énekelheti a Traviátában, Haja Zsolt, a Magyar Állami Operaház magánénekese Constantine-t a Sirályban, Cseh Antal, a Szegedi Nemzeti Színház művésze pedig az Inkvizítor szerepét A tüzes angyalban.

A verseny döntőjének november 3. és 17. között a Szegedi Nemzeti Színház ad otthont, ekkor dől el kik kapják a legjobb női, illetve férfi operaelőadónak járó elismerést.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés