bezár
 

film

2010. 05. 16.
Cannes - Az Un Certain Regard a fesztivál második legjelentősebb szekciója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A cannes-i fesztivál hivatalos válogatásának második legjelentősebb, az Un Certain Regard (egy bizonyos nézőpont vagy egyfajta szemszög) elnevezésű szekciójában mutatták be vasárnap Kocsis Ágnes legújabb filmjét, a Pál Adriennt.

prae.hu

Az önálló szekciót 1978-ban alapította Gilles Jacob, a fesztivál akkor újonnan kinevezett igazgatója, jelenlegi elnöke a filmnyelvet megújító filmek bemutatására.

A program alapvető célja kezdetekben az volt, hogy elsősorban még ismeretlen, fiatal filmesek eredeti és alternatív alkotásainak nemzetközi elismertetését és forgalmazásba kerülését elősegítse. A szekcióba meghívott filmek között sokáig nem osztottak díjakat, de közülük az első filmek kezdetektől részt vesznek a cannes-i fesztiválon szereplő valamennyi első film Arany Kameráért folyó versenyében.

A szekció legjobbjának odaítélhető elismerést 1998-ban Un Certain Regard díj elnevezéssel alapította a fesztivál. Ezt egy filmrendezőkből és filmes szakemberekből álló 4-6 fős nemzetközi zsűri ítéli oda. A díjjal járó 30 ezer euró - amelyet 2005 óta a Fondation Groupama Gan ajánl fel - a film francia forgalmazóját illeti. A fődíj mellett a zsűri két másik filmet is jutalmaz, a zsűri díjával és az Un Certain regard különdíjjal, valamint lehetősége van filmekre, illetve alakításokra szabott egyedi elismeréseket is kiosztani.

Az Un Certain Regard szekcióba a hivatalos versenyprogramhoz hasonlóan is mintegy húsz filmet válogat be Thierry Frémaux, a cannes-i fesztivál művészeti igazgatója. Idén 19 film kapott meghívást. A zsűri elnöke 2010-ben Claire Denis francia filmrendező, tagjai: Patrick Ferla, a Radio Television Suisse szakújságírója, Kim Dong-ho, a dél-koreai Puszan Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Helena Lindlad, a Dagens Nyheter svéd lap újságírója és Serge Toubiana, a Cinématheque Francaise (francia filmmúzeum) igazgatója.

Az Un Certain Regard továbbra is a művészfilmek kategóriájának számít, de a résztvevők nem feltétlenül a legfiatalabb korosztályhoz tartoznak és nem kevésbé ismertek, mint a hivatalos versenyprogramba meghívott alkotók. Idén például ebben a szekcióban mutatják be a 80 éves Jean-Luc Godard és a 102 éves Manoel de Oliveira legújabb filmjeit.

A fesztivál megszokott ritmusa szerint a hivatalos versenyprogramhoz hasonlóan az Un Certain Regard válogatásban is napi két filmet mutatnak be a Fesztiválpalota Debussy-termében. A kategória díjkiosztását a hivatalos versenyprogram eredményhirdetése előtti este, május 22-én tartják.

Az Un Certain Regard válogatásban rendszeresen szerepelnek magyar filmek: Kézdi Kovács Zsolt A kedves szomszéd (1979), Huszárik Zoltán Csontváry (1980), Bacsó Péter A tanú (1981), Elek Judit Mária-nap (1984), Enyedi Ildikó Az én XX. századom (1989), Kamondi Zoltán Halálutak és angyalok (1991), Can Togay A nyaraló (1992), Gothár Péter A részleg (1995), Szász János Witman fiúk (1997), Fehér György Szenvedély (1998), Antal Nimród Kontroll (2004), Mundruczó Kornél Johanna (2005), Pálfy György Taxidermia (2005) és Kocsis Ágnes Pál Adrienn (2010) című alkotása.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Alex Garland: Polgárháború
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés