bezár
 

film

2010. 05. 16.
Beszélgetés A sivatag virága bemutatóján
Vetítés: május 20. 18h, beszélgetés: május 20. KINO mozi
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Beszélgetés A sivatag virága bemutatóján A KINO május 20-án mutatja be a Waris Dirie életrajzi regényéből készült A sivatag virága című filmet. A film témájához kapcsolódóan a Menedék Egyesület beszélgetést szervez Kelet-Afrikai menekült nők Budapesten címmel.

prae.hu

A résztvevők: Szomáliából, Dzsibutiból, illetve Szudánból érkezett menekült nők, akik közül van, aki már hosszú évek óta él Magyarországon, de olyan is van, aki csak pár hónapja érkezett. Közös bennük viszont az, hogy mindannyian kényszer hatására, menekülőként hagyták el a hazájukat, és kerültek Európába. Magyarországon ismerték el őket, így itt próbálnak most letelepedni, munkát találni, és a nyelvet megtanulni.

Moderátor: Barna Mária, a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület koordinátora

A Menedék Egyesület közleménye:

A Menedék Egyesület 1995 óta működik, és legfőbb célja a Magyarországon élő bevándorlók, menedékkérők, menekültek és más külföldiek társadalmi beilleszkedésének segítése szociális, oktatási és kulturális programokon keresztül. Munkánk során gyakran szembesülünk azzal, mekkora nehézség egy távoli országból érkező bevándorlónak megtalálni a helyét egy, a hazájához képest gyökeresen más elvárásokkal, normákkal rendelkező társadalomban. Illetve észleljük mindennek a másik oldalát, vagyis az információ, tudás, és gyakran elfogadás hiányát is, amellyel ezek a bevándorlók szembesülnek Magyarországon.
A sivatag virága
A sivatag virága című film ezt a jelenséget mutatja meg Waris Dirie történetén keresztül, aki egy nomád szomáliai törzsből származó fiatal lányként menekül Európába. A film közelebb hozza a témát a nézőhöz, segíthet megérteni a „menekült-élményt”, és így hozzásegít egy új nézőponthoz a témával kapcsolatban. A pódiumbeszélgetés gondolata azért merült fel bennünk, mert véleményünk szerint nagyon fontos láttatni egy, sokak számára csaknem ismeretlen tényt: azt, hogy Magyarországon is egyre többen vannak olyan menekültek, akik a filmben megjelenítettekhez nagyon sokban hasonló problémák miatt kerültek el otthonról, illetve szembesülnek itt, Magyarországon. Úgy gondoltuk, hogy a leghitelesebb és a legérdekesebb az, ha a maguk a menekült nők mesélnek magukról és válaszolnak a közönség kérdéseire.
A sivatag virága
A beszélgetés időpontja és helyszíne: május 20., a 18:00-kor kezdődő vetitést követően, 20:15-től, a KINOban.

nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Dev Patel: A Majomember
Alex Garland: Polgárháború
Csáki László: Kék Pelikan
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés