bezár
 

zene

2010. 05. 16.
Csengettyű fesztivál Besnyőn
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csengettyűfesztivált rendeznek szombaton, május 22-én Besnyőn.

prae.hu

A találkozón tizenegy, a templomi harangokkal azonos formájú, de azoknál jóval kisebb méretű fémből öntött, ütővel ellátott idiofon hangszeren játszó együttes - köztük egy amerikai csapat - mutatkozik be.

A csengettyűsök találkozóját először négy éve rendezte meg a Fejér megyei faluban a helyi Szironta Együttes és Sziront'Art Közhasznú Egyesület azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet erre a különleges hangszerre, és lehetőséget biztosítsanak a csengettyűn játszók tapasztalatcseréjére - mondta el az MTI-nek a CsengőFest elnevezésű program egyik szervezője.

Azóta minden évben megrendezik a fesztivált, amelyen nemcsak az érdeklődők, hanem a részt vevő együttesek száma is növekszik. Az idei rendezvényre jelentkezett együttesek közül mindössze kettő volt ott a korábbi találkozókon, a többi az utóbbi egy-két évben alakult - tette hozzá Tóth Zsuzsanna.

A CsengőFest idei programjában előbb színpadra lépnek a csengettyűsök, majd az együttesvezetők részvételével szakmai főrumot tartanak, ahol a tervek szerint javaslatot tesznek egy országos csengettyűs szövetség létrehozására.

A rendezvény keretében érdekes kiállítás nyílik a veszprémi Horváthné Peterdy Ilona csengettyűgyűjteményének legszebb darabjaiból. Az ország legnagyobb, több mint félezer különböző alakú és formájú harangból álló gyűjteményének tulajdonosa száz csengettyűt mutat be a fesztivál keretében.

A hangszerek között több ritkaságnak számító darab is látható lesz: egyebek között a Veronából, a hozzáfűződő legenda szerint Rómeó és Júlia házából származó hangszer, valamint egy ravennai, eredeti aranyberakásokkal ékesített úgynevezett mozaik-csengettyű.

A kiállítás csak a CsengőFest napján lesz látható a besnyői Faluház Galériában.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés