bezár
 

art&design

2010. 05. 15.
Szalay Lajos bibliai témájú rajzai a Jászi Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szalay Lajos nemzetközi hírű, Kossuth-díjas festő- és grafikusművész 35 tusrajzából és akvarelljéből Bibliai történetek címmel nyílik kiállítás hétfőn Budapesten, a Jászi Galériában.

prae.hu

Mint azt Paulina Mercédesz, a galéria munkatársa elmondta az MTI-nek, a kiállítóhely emeletén Szalay Lajosnak (1909-1995) a Biblia ihlette 20 tusrajza lesz látható. A grafikák - köztük az Ábrahám áldozata, a Jákob harca az angyallal vagy a Tékozló fiú című alkotás - az 1966-ban New Yorkban megjelent Genezis, a Teremtés illusztrálása 124 rajzzal című rajzos könyvből származnak.

Ezt a műfajt, az önálló rajzkönyvet Szalay Lajos honosította meg a magyar művészeti könyvkiadásban - mutatott rá Paulina Mercédesz.

A galéria földszintjén vegyes tematikájú, vegyes technikájú, tus-, toll- és akvarellképeket láthat a közönség. Szalay Lajos ismert illusztrátor is volt, így Shakespeare-művekhez készített grafikái is ott lesznek a június 17-ig nyitva tartó tárlaton - tette hozzá a galerista.

Szalay Lajost a XX. századi magyar rajzművészet megújítójaként tartja számon a szakma. Vasutas családban született 1909-ben Őrmezőn (Strázske, Szlovákia). Gyermekkorát Miskolcon és nagyanyjánál, Tarnabodon töltötte. 1927-től Budapesten, a Képzőművészeti Főiskolán festőnek tanult, közben tanulmányutat tett Párizsban és elmélyedt Picasso művészetében.

A II. világháború alatt haditudósítóként megjárta a Don-kanyart, 1946-ban pedig rajzolóként részt vett a párizsi béketárgyalásokon. Onnan egyenesen Argentínába emigrált, majd 1958-ban feleségével és leányával New Yorkba költözött. Számos kiállítása volt Észak- és Dél-Amerikában, itthon a 70-es évektől a Magyar Nemzeti Galériában és a Vigadó Galériában mutatták be többször is műveit.

Szalay Lajos 1988-ban végleg hazatért, Miskolcra költözött és haláláig ott is élt. 450 rajzát ajándékozta hazai múzeumoknak. Lakása közelében, a Petró-házban kapott 1992-ben állandó kiállítóhelyet a Szalay-gyűjtemény.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés