art&design
2010. 05. 14.
Megnyitott a szegedi borfesztivál
A borrendek felvonulásával vette kezdetét péntek este a borfesztivál Szegeden, a tíznapos gasztronómiai seregszemle, amelyen idén csaknem százötven borász vesz részt, a vidék legnagyobb ilyen eseménye.
A város főterén felállított faházakban mind a huszonkét hazai borvidék nedűiből kóstolhatnak – a rendszeresen kiállító pincészetek szakemberei szerint – a "borértő" szegediek.
A résztvevők között a hagyományoknak megfelelően idén is több Az év borásza címmel kitüntetett termelő mutatja be remekeit: a látogatók megkóstolhatják a villányi Bock József és Polgár Zoltán, a dél-balatoni Konyári János, a soltvadkerti Frittmann János, a szekszárdi Takler Ferenc, az egri Lőrincz György mellett a Malya Ernő irányította Nyakas Pincészet borait is.
Idén első alkalommal Szeged közigazgatási határain belül készített bort is kóstolhatnak a vendégek a Széchenyi tér árnyas platánfái alatt.
A Szeged Cuvée alapanyagát a 71 esztendős Újvári Mihály kiskundorozsmai szőlőtőkéiről szüretelték le. A fesztiválra készített házasításban 45-45 százalék cserszegi fűszeres és rajnai rizling, 9 százalék Zala gyöngye és 1 százalék ezerfürtű van.
A seregszemlét borverseny előzte meg, amelyen avatott bírálók százhúsz benevezett bor közül választották ki a fesztivál legjobbjait. Az idei esztendőben a fesztivál "bajnokának" a Csányi pincészet 2007-es Chateau Teleki Villányi Cabernet Sauvignonját választották, a legszebb fehérbor az Istvándy pincészet 2008-as Badacsonyi Golgota hárslevelű-sárga muskotály házasítása, a legszebb vörösbor pedig a Sauska borászat 2007-es Villány Cuvée 7-je lett, míg a zsűri döntése alapján a legszebb desszert bornak járó díjat a Monyók pincészet 1999-es Tokaji 6 puttonyos aszújáért érdemelte ki.
Különdíjat kapott a Font pincészet 2009-es Kunsági kékfrankos rozéjáért, a Béla borászat 2008-as kései szüretelésű Imre-hegyi nektárjáért, a Nyakas pincészet 2007-es Budai rieslingjéért, a gyöngyöstarjáni Benedek pince 2009-es kékfrankos rozéjáért, a soltvadkerti Frittmann testvérek 2009-es kékfrankos rozéjukért, valamint a szegedi Újvári Mihály 2009-es cserszegi fűszereséért.
A résztvevők között a hagyományoknak megfelelően idén is több Az év borásza címmel kitüntetett termelő mutatja be remekeit: a látogatók megkóstolhatják a villányi Bock József és Polgár Zoltán, a dél-balatoni Konyári János, a soltvadkerti Frittmann János, a szekszárdi Takler Ferenc, az egri Lőrincz György mellett a Malya Ernő irányította Nyakas Pincészet borait is.
Idén első alkalommal Szeged közigazgatási határain belül készített bort is kóstolhatnak a vendégek a Széchenyi tér árnyas platánfái alatt.
A Szeged Cuvée alapanyagát a 71 esztendős Újvári Mihály kiskundorozsmai szőlőtőkéiről szüretelték le. A fesztiválra készített házasításban 45-45 százalék cserszegi fűszeres és rajnai rizling, 9 százalék Zala gyöngye és 1 százalék ezerfürtű van.
A seregszemlét borverseny előzte meg, amelyen avatott bírálók százhúsz benevezett bor közül választották ki a fesztivál legjobbjait. Az idei esztendőben a fesztivál "bajnokának" a Csányi pincészet 2007-es Chateau Teleki Villányi Cabernet Sauvignonját választották, a legszebb fehérbor az Istvándy pincészet 2008-as Badacsonyi Golgota hárslevelű-sárga muskotály házasítása, a legszebb vörösbor pedig a Sauska borászat 2007-es Villány Cuvée 7-je lett, míg a zsűri döntése alapján a legszebb desszert bornak járó díjat a Monyók pincészet 1999-es Tokaji 6 puttonyos aszújáért érdemelte ki.
Különdíjat kapott a Font pincészet 2009-es Kunsági kékfrankos rozéjáért, a Béla borászat 2008-as kései szüretelésű Imre-hegyi nektárjáért, a Nyakas pincészet 2007-es Budai rieslingjéért, a gyöngyöstarjáni Benedek pince 2009-es kékfrankos rozéjáért, a soltvadkerti Frittmann testvérek 2009-es kékfrankos rozéjukért, valamint a szegedi Újvári Mihály 2009-es cserszegi fűszereséért.
További írások a rovatból
Más művészeti ágakról
Kupihár Rebeka A heterók istenéhez kötetbemutatójáról