bezár
 

zene

2010. 05. 13.
Péntektől dzsesszfesztivál Salgótarjánban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pénteken kezdődik a salgótarjáni dzsesszfesztivál, amely a 25 évet megélt Nemzetközi Dixieland Fesztivál jogutódjaként, de új zenei műfajokkal várja a látogatókat.

prae.hu

Évről évre májusban rendezték meg a Nemzetközi Dixieland Fesztivált a nógrádi megyeszékhelyen, idén új elnevezést kapott a rendezvény - mondta Tóth Csaba fesztiváligazgató az MTI-nek csütörtökön.

Az elmúlt öt-hat évben már jellemző volt, hogy a dixieland mellett más műfajok is megjelentek a fesztiválon, így a blues, a szving, a világ- vagy a gitárzene, így a szervezők úgy gondolták, az elnevezésben is célszerű megfelelni a váltásnak, mert a dixie már nem fedi le a fellépők műfajait.
Hozzátette: a mai törekvések azt mutatják, hogy a korábban szigorúan vett zenei határok már erősebben átjárhatóak, így a dzsesszfesztiválon is megjelennek a műfaj határait tágító együttesek, lesz például a gospel vagy a szving világát idéző muzsika.

A Salgótarjánban hagyományt jelentő dixie zenét a szabadtéri, Fő téri koncerteken hallgathatja a közönség pénteken és szombaton a cseh Stanley's Street Dixieland Band és a szlovák Komarno Dixieland Band előadásában.
Koncertet ad a szombathelyi Ataru Taiko ütőegyüttes, a Budapest Bár, az Alapi Band & Nagy 'Nano' Norbert, valamint a Pannonia Allstars Ska Orchestra. A lengyel Monk vokálegyüttes vasárnap a Szent József Plébániatemplomban ad gospelhangversenyt. Amerikából érkezik a Vig Trio, a Tommy Vig vezette dzsessztrió szombat este a József Attila Művelődési és Konferencia-központban mutatja be műsorát.

Tommy Vig néhány szám erejéig a Hot Jazz Band szombat esti koncertjének vendége lesz. A Hot Jazz Band az egyetlen zenekar lesz 2010-ben, amelyik fellép Salgótarjánban a fesztiválsorozat nagy "visszajárói" közül.
Meghívásukat Tóth Csaba azzal indokolta, hogy az idén 25 éves zenekar a salgótarjáni dixie fesztiválnak köszönheti országos és nemzetközi karrierjét, mert kezdő együttesként az első két évben ők voltak az amatőr fesztivál nyertesei.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés