bezár
 

irodalom

2010. 05. 13.
Megkezdődött a szerb-magyar nagyszótár készítése
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mintegy százhúszezer címszó kerül be a magyar-szerb nagyszótárba, amelynek most kezdődött el a készítése az újvidéki magyar tanszéken és a zentai székhelyű Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben.

prae.hu

A szótárkészítő munkálatok megkezdését február elején harangozták be. Mostanra körvonalazódott, hogy a munkát két "irányból" kell elkezdeni: egyrészt Zentán digitalizálják a három évtizeddel ezelőtt megjelentetett szerbhorvát–magyar szótárt, másrészt az újvidéki magyar tanszéken elkészült a felmérés az új, szerb-magyar nagyszótárhoz rendelkezésre álló anyagról.

A nyolcvanas évek elejétől ugyanis mintegy 140 ezer címszó készült el a magyar-szerb szótárhoz, ám az összes adat cédulán van, szótár sohasem lett belőle. Most azonban nagy hasznát veszik majd ennek az anyagnak is a szótárkészítők - írja a Magyar Szó című vajdasági napilap csütörtöki számában.

Mint azt Láncz Irén tanszékvezető a lapnak elmondta, a szótárkészítők "kirostálják" az eltelt évtizedek alatt elavulttá vált szavakat, majd a jelenkor igényeinek megfelelőekkel kiegészítve körülbelül 120 ezer címszós magyar–szerb szótárat állítanak össze.

A programban résztvevő munkatársak már megkezdték a cédulák alapján a javítást és a számítógépes adatbevitelt. A munka időigényes, akár 10 évig is eltarthat - írja a vajdasági magyar napilap.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről

Más művészeti ágakról

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés