bezár
 

film

2010. 05. 13.
Az Oscar-jelölt M. Tóth Géza animációs-sorozatot készít
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tervek szerint szeptembertől látható az egyik hazai televíziós csatornán a Bartos Erika meseíró-rajzoló Bogyó és Babóca történeteiből készült 26 részes animációs filmsorozat, amelynek rendezője M. Tóth Géza.

prae.hu

Babóca egy katicakislány, Bogyó egy csigafiú; történeteik eddig 14 mesekönyvben jelentek meg 2004 óta.

M. Tóth Géza, a legjobb rövid animációs film kategóriájában 2008-ban Oscar-díjra jelölt Maestro című alkotás rendezője az MTI-nek elmondta: nagyon régóta nem volt olyan szerző a magyar kortárs gyerekirodalomban, aki ír és rajzol is, és valamit eltalált, amit a gyerekek szeretnek. Hozzátette: Marék Veronika tudta korábban azt, amit most Bartos Erika, aki rajzaiban egy picit naiv, a finom részletekre rácsodálkozni képes szemléletet és nem az iskolákban tanított sztenderdizált stílust képviseli.

"Ne feledjük el, hogy Bartos Erika igényes, személyesen megélt sztorijaival komoly eladásokat produkál azon a könyvpiacon, amely a gazdaság nehezen működtethető szegmense" - fogalmazott M. Tóth Géza.
Mint mondta, mintegy tíz évvel ezelőtt azzal a szándékkal hozta létre a KEDD Animációs Stúdiót, hogy olyan produkciókat készítsenek, amelyek értéket képviselnek, igényesek. A rendező megjegyezte, hogy óriási hiány van az úgynevezett pre-school, vagyis az iskoláskor előtti gyerekek számára készülő, nem felfokozott tempójú, nem erőszakos, közvetve okító animációs sorozatokra.
"Törvényszerű volt, hogy olyan hangi karaktereket kerestünk a Bogyó és Babóca történetekhez, akik illeszkednek az eredeti vonalba. Így került a sorozatba narrátorként Pogány Judit, aki a magyar animációs szinkronban számtalan ma már klasszikus film, köztük a Vuk és a Pom Pom meséi részese volt. A színművésznő a könyvekben szereplő mintegy negyven figurát egyedül személyesíti meg más-más hangszínnel" - hangsúlyozta M. Tóth Géza.

A sorozat zenéjének elkészítésére a gyerekek körében jelenleg talán a legnépszerűbb zenekart, az Almát kérték fel. Egyedül a főcímdalban van ének, a többi instrumentális zene, részben a régebbi Alma-számok kicsit áthangszerelve, részben új dallamok.

A rendezői feladatokat M. Tóth Géza Krizsanics Antoninnal, a produceri teendőket pedig Péchy Györggyel osztja meg.

Kitért arra, hogy kisgyerekeknek még nem készített animációs filmsorozatot, fiataloknak azonban már csinált rajzos munkákat az egyik zenetévé felkérésére.

"A mostani munkát ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor az ember műfordítást végez, vagyis létre kell hozni ugyanannak a gondolatnak egy hasonló formai szerkezetű megfelelőjét. Adva van egy könyvsorozat, a rajzfilm ehhez képest egy másik diszciplina. A mi feladatunk az, hogy ezt a műfordítást elvégezzük, de nem tükör módon: a könyvekből építkezünk, és persze esetenként változik, miből lesz dialógus, miből narráció, miből atmoszférás effekt, miből zenés rész. Ezt nem én mondom meg, hanem a projekt súgja, a film önmagát alakítja" - fogalmazott M. Tóth Géza.

A 26 darab, ötperces részre tervezett Bogyó és Babóca-sorozat munkálatai nagyjából féltávnál járnak. Az első hét epizódra a Magyar Mozgókép Közalapítvány biztosított 13 millió forintos állami támogatást, az összköltségvetés 100 millió felett lesz. M. Tóth Géza elmondta, hogy a sorozatot készítő KEDD Animációs Stúdió is beszállt a finanszírozásba, bankkölcsön formájában szintén került pénz a produkcióba, emellett a Bogyó és Babóca webshop (ruhák, játékok, diafilmek, hangoskönyv) jelenthet bevételt.

"A következő néhány hétben dől el, valóban meg tudunk-e jelenni ősszel a sorozattal. Két komolynak tűnő nemzetközi forgalmazó is érdeklődik a film iránt, amely befektetést is vállalna. Ha sikerül elérni, amit szeretnénk, nemcsak televízióra vonatkozna a forgalmazási megállapodás, hanem minden egyéb felületre is, beleértve például a mobil kommunikációs eszközöket" - sorolta a filmkészítő.

M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas animációs rendező, producer, egyetemi tanár, a KEDD Animációs Stúdió alapítója. 1994 és 2000 között az Iparművészeti Egyetemen animációt tanított, 2010 szeptemberétől a Színház- és Filmművészeti Egyetemen a mozgóképes látványtervező szak vezető tanáraként fog dolgozni. Vendégtanárként Londonban, Tallinnban, az indiai Ahmedábádban és a Baden-Württembergi Filmakadémián is előad.

Fontosabb filmjei: Maestro (2005, animációs rövidfilm, Oscar-jelölés), Ergo (2007, animációs film), Mama (2008, kisjátékfilm, a tavalyi Magyar Filmszemlén különdíjat kapott).

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés