bezár
 

irodalom

2010. 05. 13.
A prae.hu szerkesztőinek levele a Móricz Zsigmond Irodalmi Ösztöndíj kapcsán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A prae.hu általános művészeti portál 2006 októberében indult. Az alapítók (Balogh Endre, Barta András és Pál Dániel Levente) és a hat rovatvezető (Árvai András, Baglyas Erika, Danczi Csaba László, Györei Zsolt, Péczely Dóra és Schreiber András) elképzelése egy olyan oldal létrehozása volt, ahol bárki feltölthet kritikai írásokat, véleményt mondhat művészeti kérdésekben, ha az az adott rovat és a prae.hu szellemiségéhez méltó. (Itt lehet aláírni a levélben foglaltakat.)

Mi, a prae.hu csapatának jelenlegi tagjai fontosnak tartjuk a nyitottságot, a művészeti ágak egyenrangúságát, az elkötelezett és sok irányban tájékozott emberek véleményszabadságát. Ezeket az elveket valljuk a kezdetektől fogva. A rovatvezetők saját területük iránt elkötelezett és szakmájukban tevékeny emberek.

A Móricz Zsigmond Irodalmi Ösztöndíj döntésével kapcsolatban szerzőink egy része és a prae.hu csapata is méltatlan helyzetbe került. Visszautasítjuk a feltételezést, hogy irodalmárként, szerkesztőként, kurátorként, szervezőként a haszonszerzés és a karrierizmus motiválja döntéseinket. Szakmai és egzisztenciális szempontból hitelrontó megbélyegzésnek tekintjük a vádaskodásokat, melyekkel Jászberényi Sándor a mindenki által ismerhetően szűkös keretek között vegetáló művészettel foglalkozó orgánumok munkáját ássa alá. Állítása szerint egy olyan, igazságtalanságokon alapuló rendszerről akarja lerántani a leplet, amely szerint a magyar kultúra a maffia kapcsolathálózati mintája szerint működik, és ahol minden döntés urambátyám-alapon dől el. Mindannyian, akik ismerjük a mai folyóirat-támogatási rendszer vagy a művészeti írásokat publikáló internetes oldalak financiális hátterét, tudjuk, hogy ezek az állítások hamisak.

Mi, a prae.hu szerkesztői hiszünk abban, hogy létezik olyan mentalitás, amely nem az érdekektől vezérelt, anyagias szemléletet tartja követendőnek. Úgy véljük, hogy ebben a vélekedésben szerzőink és olvasóink is osztoznak velünk.

Ha Kedves Olvasónk  úgy gondolja, csatlakozhat hozzánk aláírásával.

prae.hu



Budapest, 2010. május 13.

A prae.hu szerkesztősége:

Áfra János
Árvai András
Balogh Endre
Benedek Anna
Budavári Csilla
Danczi Csaba László
Forgács Nóra Kinga
Mátrai Diána Eszter
Pál Dániel Levente
Pollágh Péter
Tamás Zsuzsa


Aláírók listája

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Horváth Iván (1948-2024)
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés