bezár
 

színház

2010. 05. 13.
Kortárs összművészeti találkozó Veszprémben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tizenöt társulat több mint száz táncművésze lép fel a 13. kortárs összművészeti találkozón május 26. és 30. között Veszprémben.

Szkéné színház

A korábbi években elsősorban a tánc fesztiváljaként ismertté vált rendezvénysorozat ma is a táncművészek találkozója, de az elmúlt időszakban zenei és képzőművészeti programokkal is kibővült a találkozó - mondta Vándorfi László, a főszervező Pannon Várszínház igazgatója szerdán Veszprémben sajtótájékoztatón.

A záró gálaesten a Mardi Gras Jazz Band ad koncertet, tíz profi színházi fotós fényképezi majd az előadásokat, és a legjobb felvételeket még aznap kiállítják a Pannon Várszínházban.

Vándorfi László ugyanakkor katasztrofálisnak nevezte a fesztivál költségvetési helyzetét. Elmondta: a veszprémi táncfesztivált mindig országosan kiemelt rendezvényként kezelték, ám a Nemzeti Kulturális Alaptól ezúttal a "lehető legkevesebb pénzt" (1,5 millió forintot) kapták. Hozzátette: eközben olyan rendezvények "viszik el a pénzt" a magas kultúrát felmutató fesztiválok elől, amelyeknek csak a nevükben van benne a fesztivál szó, ám inkább a gasztronómiához vagy a mutatványosdihoz van közük.

Mint elhangzott, öt éve még 52 millió forint jutott az összművészeti fesztiválra, most ki kell hozniuk 20 millióból, de még "ez a pénz sincs együtt". A veszprémi önkormányzat kétmillió forinttal támogatja a fesztivált, és további húsz szponzort sikerült megnyerniük.

A május 26-i nyitónapon Veszprém belvárosában felvonulnak a megyei és városi táncegyüttesek és a Séd Filmszínház előtt bemutatót tartanak, majd a moziban - amely egyébként a Pannon Várszínház játszóhelye - a Tünet Együttes lép fel, a Városi Művelődési Központban pedig a Szegedi Kortárs Balett előadását láthatják az érdeklődők. Lesznek előadások a várban lévő Dubniczay-palotában is.

Az igazgató különlegességként említette, hogy idén a várpalotai (inotai) retro színházban is lesz három program. Május 29-én este ott tartja premierjét a Ladányi Andrea Társulat Gasztro balett II. című előadása, amely élő zenére, énekre és kortárs táncra épül.

A Liszt- és Harangozó-díjas érdemes művész, Ladányi Andrea egy másik műsorral a nyitónapon Balatonfüreden lép fel. Az "inotai retróban" fellép még a Duda Éva Társulat és a Közép-Európa Táncszínház.
Vándorfi László elmondta: tizenkét év után először fordul elő, hogy nem Jancsó Miklós filmrendező lesz a zsűri elnöke; a felkérést felesége betegsége miatt nem tudta elvállalni, de ígérete szerint a záró gálaesten és díjkiosztón jelen lesz. A zsűri elnöke Keleti Éva fotóművész lesz, tagja pedig Goda Gábor és Kutszegi Csaba táncművész.

Krámer György, a fesztivál művészeti igazgatója a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a kortárs táncszakma krémje, színe-java képviselteti magát Veszprémben. A koreográfus, művészeti vezető a gazdag kínálatból kiemelte még a Bozsik Yvette Társulatot, a Mándy Ildikó Társulatot, a PR-Evolution Dance Company-t, a Frenák Pál Társulatot, a Forte Társulatot. Megjegyezte, hogy versenyen kívül fellép Veszprémben az általa vezetett Miskolci Tánctagozat is; május 30-án, a záró gálaesten a Carmina Buranát adja elő.

"Mind a tizenöt társulat teljesen friss, idei produkciót hoz a tánc egyik legrangosabb fesztiváljára" - emelte ki Krámer György.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés