bezár
 

art&design

2010. 05. 12.
Kortárs alkotásokkal színesítenék Budapest városképét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kortárs, társadalmi kérdésekre reflektáló műalkotások köztereken való kiállításával színesítené Budapest városképét a Világ-Kép Kulturális Egyesület.

prae.hu

A Norvég Civil Alap és a világ vezető festékgyártója összefogásával létrejövő Színes Város projekt kezdeti szakasza három helyszínen valósul meg: a Moszkva téren, a Flórián téren és az V. kerületi tűzoltóság tűzfalán - olvasható az egyesület szerdai közleményében.

A Victor Vasarely Színes Város koncepciója nyomán megvalósuló kiállítás több mint ezer négyzetméter falfestmény mellett tucatnyi szobrot, térbútort és esztétikummal bíró használati tárgyat vonultat fel, s mindezt többnapos interaktív mozgó vetítések teszik még izgalmasabbá és színesebbé mindhárom helyszínen.

Az egyesület közlése szerint az alkotások fő motivációja, hogy vizuális élményt nyújtsanak, és olyan témákra reflektáljanak, mint a természetvédelem, a fenntartható életmód, az újrahasznosítás és a felelős életvitel.

"A város egy-egy elhanyagolt, nagy gyalogosforgalmú ütőerét kerestük meg. Ezeket a tereket kívánjuk kiszínezni, kortárs, funkcionális művekkel a helyi közösség számára kedvesebbé, szebbé tenni. A művek kialakításakor irányadó szempontunk volt, hogy a jelenleg szürke területek ingergazdagabbá, színesebbé váljanak, pozitív impulzusokat generáljanak a városlakók számára, valamint hogy újrahasznosított anyagok alkalmazásával a fenntarthatóság elvét kövessük" - idézi a közlemény a projekt vezetőjét, Megyeri Andrást.

Az első helyszín kiválasztásánál a civilek választása többek között azért esett az Árpád hídnál lévő Flórián téri aluljáróra, mivel a Szentlélek téren található Vasarely budapesti múzeuma. A már jelenleg is látható, elkészült festmény remek lehetőség ad a múzeumot eddig nem ismerő, ám arra járó emberek érdeklődésének felkeltésére.

Az V. Kerületi tűzoltóság Károly körútra néző tűzfalának teljes felületi megfestése szerdán indult el. Az épület sarkán egy újrahasznosított kerékpár szerkezeti elemeiből álló hat méter átmérőjű gömb lesz látható, olyan érzetet keltve, mintha mozgásban lévő képet merevítettek volna ki egy pillanatra. "Fennmarad-e a gömb vagy leesik a sarokról? A gömbről asszociálhatunk a Földre" - írják a szervezők.

Május 22-én a Városháza Parkban az addig felépített festmény megelevenedik, és az odalátogatók egy mozgóképes házfalvetítésnek lehetnek tanúi. Az alkotók a Vasarely ihlette falfestményre készített animációikkal kiemelik a síkból a képet és a festmény egyes részei önálló életre kelnek a tűzfalon megpattanó fénysugarak segítségével.
A Moszkva téren tervek készülnek a körlépcső, a szellőzők, a burkoló aszfalt, a lépcsők és a színbeton tömbök megfestésére és különböző térelemek segítségével való megelevenítésére.

A szinesvaros.hu honlap szerint a Csaba utcára felvezető lépcső függőleges felületeire egy alulról egységes képpé összeálló festményt terveznek, a nem működő szökőkútra pedig aszfaltfestmények, térbeli gombácskák és ülőkék segítségével hívnák fel a figyelmet. A 61-es villamos alagútjának felületét olyan perspektivikus ábrázolással festenék meg, mely a különböző pontokról különbözőféleképpen értelmezhető. Az esővédő, váró objektumok tetejét befüvesítenék, tetejére szobrokat raknának, többek közt elhasznált aeroszolsprayből, illetve hulladék ytong téglából készített fákat, pitypangokat.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés