bezár
 

zene

2010. 05. 11.
Los Lobos-koncert Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A La Bamba feldolgozása és a Desperado című film kapcsán világhírűvé vált amerikai Los Lobos zenekar pénteken a budapesti Petőfi Csarnokban ad koncertet - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

prae.hu

A több mint három és fél évtizeddel ezelőtt, 1973-ban Los Angelesben alakult csapat hosszú története során a rock, a tex-mex, a country, a folk, az R&B, a blues, valamint a tradicionális spanyol és mexikói zenék keverésével alakította ki jellegzetes stílusát. Legtöbben a rock and roll klasszikus La Bamba feldolgozásáról ismerik őket; Ritchie Valens eredeti dalának átértelmezésével a Los Lobos 1987-ben a poplisták élére került.

Az együttes iskolai barátságok révén állt össze, négyen alapították, ők ma is a Los Lobosban játszanak: David Hidalgo (ének, tangóharmonika, hegedű, gitár), Cesar Rosas (ének, gitár, mandolin), Louie Perez (ének, gitár, ütős hangszerek, dob), Conrad Lozano (basszusgitár, ének), hozzájuk jóval később csatlakozott Steve Berlin (szaxofon, harmonika, fuvola, melodica, billentyű).

Már a kezdetek idején a mexikói dalokra koncentráltak, a Los Lobos idővel a mexikói zene szinte teljes spektrumát felhasználta repertoárja kialakítására: kitalálták, hogy a mariachi és rock 'n' roll egyvelegét fogják játszani. Bejött, hiszen az első nagy kiadónál megjelent, How Will the Wolf Survive? című albummal a zenekar azonnal felhívta magára a figyelmet.

Bár a La Bamba című film zenéjével a csúcsra értek, a folytatási kényszernek ellenállva következő lemezükön, a La Pistola Y La Corazonon a mexikói zene különféle regionális stílusait mutatták be - mellesleg a La Bamba után ezzel is begyűjtöttek egy Grammy-díjat; ebből eddig hármat kaptak.

Más filmzenéket is készítettek, ezek közül elsősorban az Antonio Banderas főszereplésével 1995-ben készült Desperado lett ismert, de sikeres volt a Mambo Kings zenéje is. Dolgoztak számos rocksztárral (Tom Waits, Bob Dylan, Grateful Dead, Clash, U2, Neil Young, John Lee Hooker, Santana, Bobby Womack).

Jelenleg világkörüli turnén vannak, ennek keretében bejárják az Egyesült Államokat és Európát. Budapestre Zágrábból jönnek, innen Belgrádba utaznak tovább, majd egy hollandiai fesztivál következik. Amerikai koncertjeik május 27-én kezdődnek San Franciscóban és egészen októberig tartanak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés