bezár
 

art&design

2010. 05. 11.
Pécsi fotóművész képei a londoni magyar intézetben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Először állítják ki a brit fővárosban Szász János (1925-2005) pécsi fotóművész munkáit; a baranyai megyeszékhelyen és környékén készült életképeket, épületfotókat Boundless Moment - Határtalan pillanat címmel csütörtöktől az Európa Kulturális Fővárosa program keretében láthatja a Londoni Magyar Kulturális Központban a közönség.

prae.hu

Szász János fényképész ipari tanulóból lett a XX. századi magyar fotográfia egyik nemzetközileg is elismert alkotója. A most nyíló kiállításon 37 fekete-fehér fotója, az 50-es, 60-as és 70-es években született pécsi és Pécs környéki életképek, valamint modern épületekről, műemlékházakról, színházbelsőről és falusi házakról készült alkotásai láthatók - mondta Nagy Natália, a londoni magyar központ sajtótitkára hétfőn az MTI-nek.

A Pécsett született, jogi végzettségű Szász János "osztályidegen" család sarja volt, előbb tapétázóként majd reklámgrafikusként, kirakat- és kiállítás-rendezőként dolgozott. Közben kitanulta a fotográfusságot, és a Pécsi Tervező Vállalat épületfotós laboratóriumának vezetője lett. Felkérésre fotózta a régió kortárs és népi építészetét - ebből az anyagból is válogattak a kiállításra, amely már megjárta a bécsi Collegium Hungaricumot, és London után a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben is látható lesz - jegyezte meg a sajtótitkár.

Szász Jánosnak 1974-ben önálló fotóalbuma jelent meg Népi építészetünk nyomában címmel, s rendszeresen publikált fotós szaklapokban. Szürkehályog-műtétje után búcsút kellett vennie a fényképezéstől, idegenvezetőként dolgozott tovább Pécsett.

Munkája elismeréseként számtalan díjjal tüntették ki, megkapta például a Nemzetközi Fotóművészek Szövetsége, az AFIAP díját, s 2000-ben a Magyar Fotóművészek Szövetsége Életműdíját is. Népi építészetünk nyomában című kötetét 1978-ban a lipcsei könyvvásáron tüntették ki.
Szász János fotótárlatát - amely június 8-ig tart nyitva - Erick Franck, az Eric Franck Fine Art fotógaléria tulajdonosa és a kelet-közép-európai fényképészet egyik londoni szakértője nyitja meg a magyar intézetben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés