bezár
 

zene

2010. 05. 10.
Megjelent az Azur Blue Band instrumentális albuma
Blue Driver a boltokban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az album nagyszerű érzékkel megkomponált instrumentális világzene, jazz és ambientmuzsika keveréke. Az igényes hangszeres zenét kedvelő zenehallgatóknak ritka csemege.

prae.hu

A zenekar 2010. június 11-én a Gödör Klubban ad koncertet.

Egyéb infó:
www.myspace.com/azurblueband
http://www.gramy.com/kiadvanyok/azurblueband_bluediver.html 

Az instrumentális világzenét jazz, pop, ambient és indiai zenei jegyekkel ötvöző Azur Blue Band Veress Gábor Csaba gitáros-zeneszerző és Kertész Ákos (ütőhangszeres, billentyűs, hangszerelő) formációja, amely a világzenében nemzetközileg is elismert vendégművészekkel (Nikola Parov,Szirtes Edina) készítette el Blue Diver című bemutatkozó albumát.

A 2008-ban alakult zenekar nevét a „Nagy kékség” című Luc Besson-film és az Amerikában világhíressé vált magyar gitáros, Szabó Gábor egyik
1971-es felvétele (Azure Blue) ihlette.

A szerzeményeket zeneszerzőként jegyző Veress Gábor Csaba több jazz-rock, latin-és világzenei együttesben (LatinCombo, Világok Hangja, Imago Mundi) is megfordult, de a „nyugati” zenei műfajok mellett az indiai zene stílusjegyeit is tanulmányozta Dél-Indiában, a Dharani School kurzusán.

Az album zenei világáról Gábor így vall: „Kezdetben az instrumentális zene állt hozzám közel, későbbmégis évekig vokális zenét írtam. Valószínűleg ezért törekedtem a Blue Diver-lemez készítése során arra, hogy az egyes kompozíciók „beszéljenek”, a szólóhangszerek „énekeljenek”, s így erőteljesen jeleníthessem meg a hangok mögött húzódó gondolatokat, érzelmeket.

Fontosnak tartottam a címadást is, hiszen a cím gondolati, érzelmi lenyomata mindannak, amit zenei eszközökkel próbálok körüljárni.”

Blue Diver lemezen a fenti zenei hatások letisztultan, egységes stílus-és hangzásvilágot alkotva szólalnak meg. A hangszerelés és a zenei rendezés a zenekar másik főszereplőjét, a jazz-és világzenei berkekben jólismert Kertész Ákost dicséri.

Ákos számtalan formációban játszikdobosként, illetve ütőhangszeresként (Fabula Rasa, Fianna, MatthewMitchell Group),
emellett kitűnő zongorista, hangszerelő, valamintzeneszerző, így az Azur
Blue Band igazán megfelelő terepet kínál sokrétűtudása kamatoztatásához.

Ezt Ákos így fogalmazta meg: Igazi élmény volt dolgozni a Blue Diver-en. Ebben az anyagban keveredik a vizualitás a képzelettel, ábrázolja az elmondhatatlant - és végül a zene felülemelkedik a hétköznapi valóságon, s egy „felsőbbrendű”, csodálatos világba röpít.

Azon kevés albumok egyike, melyet szakmabeli (hangszerelő, producer és muzsikus) aktív közreműködésem ellenére is tudok úgy hallgatni, hogy minden kompozícióban szereplő lehetek. Utazó, aki szimbiózisban él ezzel a sokszínű, misztikus zenei világgal. A Blue Diver számomra üzenet.”


Az album zenei világának kialakításában fontos szerep jutott az alkotók
állandó zenésztársának, Földes Gábor basszusgitárosnak (Fabula Rasa, ImagoMundi), aki hangmérnökként is részt vett a munkában, továbbá az olyan nagyszerű vendégmuzsikusoknak, mint Nikola Parov (kaval), Jeszenszky István (vokál), Szirtes Edina „Mókus” (hegedű), Cserta Balázs (szaxofon), Mótyan Tibor (tabla) és Czirják Zoltán (kürt). Az elmélyült zenehallgatást szolgáló igényes keverés és masterelés Gyulai Zsolt (Gramy Studio) munkája.

A Blue Diver a Djabe lemezeit is kiadó Gramy Records gondozásában
jelent meg, 2010 márciusában, és méltán tarthat számot a különleges, a szellemnek és a léleknek egyaránt szóló muzsikát értékelő, igényes jazz-és világzene-rajongók érdeklődésére.

Az Azur Blue Band jelenleg az albumot bemutató koncertekre készül, melynek első állomása 2010. április 29-én,Budapesten, a Take Five-ban volt.

Következő fellépésük 2010. június 11-én lesz, a Gödör Klubban, Budapesten.

A zenekar tagjai:

Veress Gábor Csaba – - gitár
Kertész Ákos – - dob, ütőhangszerek, billentyűs hangszerek
Földes Gábor – - basszusgitár
Czirják Zoltán – - billentyűs hangszerek
Cserta Balázs – - fúvós hangszerek

nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés