bezár
 

színház

2010. 05. 10.
Rendhagyó Carmen - Balettbemutató Győrött
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Robert North Carmen című tánckompozícióját a koreográfus 65. születésnapja alkalmából felújítja a Győri Balett, a rendhagyó darabot szombaton mutatják be.

Szkéné színház

Mint azt Kiss János balettigazgató az MTI-nek hétfőn elmondta, a táncjátékot a társulat számára készítette több mint másfél évtizeddel ezelőtt a koreográfus. North Carmenjét a győri világpremier után Skóciában is színre vitték.

A kompozíciót, amelyet eredetileg 1997-ben mutatott be a győri együttes, meghökkentőnek találhatja a klasszikus operát jól ismerő közönség. A balett ugyanis szakít a közismert Bizet-zenével: Robert North szerzőtársul Christopher Bensteadet kérte fel a kísérőzene megkomponálására. A zenemű férfi szólóját maga a komponista énekli, a női szólót pedig Sebestyén Márta előadásában hallhatja a közönség.

A szombati előadáson a főbb szerepeket Cserpák Szabina, Pátkai Balázs, Horváth Krisztián és Sebestyén Bálint táncolják.

Kiss János hozzátette, hogy Robert North 65. születésnapját balettelőadás-sorozattal ünneplik Németországban június első napjaiban. A győri együttes a Carmennel lép majd fel a jubileumon.
Robert North, az amerikai és az európai táncélet meghatározó személyisége az Egyesült Államokban született, iskoláit Angliában végezte. Táncolt egyebek között az amerikai Martha Graham Company társulatában, a londoni Kortárs Táncszínházban, modern táncot tanított az angol Királyi Balettintézetben.

1981-ben a Rambert Balett művészeti igazgatójává nevezték ki, tíz évvel később a svédországi Göteborgi Balett művészeti igazgatójává választották, majd ugyancsak művészeti igazgatóként dolgozott a Skót Balett társulatánál. Összességében 80-nál is több balettet koreografált, és csaknem száz különböző társulattal dolgozott a világ minden táján. Jelenleg a németországi Mönchengladbachban működő társulatával dolgozik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés