bezár
 

zene

2010. 05. 10.
Guinness-rekorder horvát zenészek Magyarországon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Először lép fel Magyarországon a Guinness Rekordok Könyvében a világ legnagyobb tamburazenekaraként számon tartott Sokadija: a 100 zenészből álló együttes Horvát tamburás rapszódia címmel, a Zvizde női kórussal együtt ad koncertet május 17-én a Művészetek Palotájában.

prae.hu

Mint azt Jadran Antolovic, az együttes alelnöke az MTI-nek hétfőn elmondta, tavaly kapták meg Londonból az oklevelet arról, hogy hivatalosan is az övék a világ legnagyobb tamburás zenekara. Első külföldi szereplésük tavaly volt Bécsben, így a budapesti koncert lesz a második fellépésük Horvátországon kívül.

A Művészetek Palotájában a Zvizde női kórussal szlavóniai, zagorjei, dalmát népdalokat, klasszikus átiratokat, musical-részleteket, rock és dixieland zenét is játszanak.

A Guinness-rekorder együttes létrehozásáról szólva Jadran Antolovic felidézte, hogy 2006-ban, az 1911-ben alapított Sokadija együttes 95. születésnapján adtak először koncertet 100 tamburással a Lisinski hangversenyteremben, Zágrábban. Az ünnepi koncertet követően kérték a karmesterek, hogy maradjon meg a nagy létszámú zenekar. Három évvel később a horvát kulturális miniszter védnöksége alá vette a 100 tamburást összefogó Sokadiját mint a horvát kulturális hagyományok képviselőjét, és azóta évente tartanak egy nagy koncertet a Lisinski hangversenyteremben.

Horvátországban több mint 30 ezren játszanak tamburán, ezért a zenekari felvételen volt válogatási lehetőségük - mutatott rá Antolovic, hozzátéve, hogy a húros hangszer, amelyet egyiptomi források szerint már Mezopotámiában is ismertek, valószínűleg török közvetítéssel érkezett a Balkán-félszigetre és így került a horvátok kezébe. 1847-ig szóló hangszerként használták, később nagyobb társaságok szórakoztatására több tamburás is összeállt és közösen zenélt.
A horvátok között, bárhol élnek is a világban, biztosan van tamburás - jegyezte meg.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés