bezár
 

színház

2010. 05. 09.
Dr. Faustus új fordításban színpadon és könyvben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új fordításban ismerkedhet meg a közönség Christopher Marlowe Dr. Faustus című drámájával jövő szombaton a Budapesti Kamaraszínház Tivoli Színházában. A Szabó Stein Imre által készített új fordítás könyvben is olvasható három másik Erzsébet-kori tragédia társaságában.

Szkéné színház

A Benn a pokolban című kötet az Ulpius-ház kiadónál jelent meg. Christopher Marlowe, Thomas Kyd és Shakespeare - a kiadó jellemzése szerint a "három meghatározó Erzsébet-kori zseni" - műve került a kötetbe. Thomas Kyd "apadrámája", a Spanyol tragédia, Shakespeare-től A velencei kalmár és a Macbeth már megszólalt az új változatban változatban a színpadon. A Spanyol tragédiát Lukáts Andor, a Shakespeare-darabokat Alföldi Róbert vitte színpadra.

A következő szombaton Christopher Marlowe Dr. Faustusa kel életre a Tivoli Színházban Káel Csaba rendezésében, Kolovratnik Krisztiánnal a főszerepben.

Szabó Stein Imre friss fordítását nagyon szellemesnek találja a rendező. Koncepcióját, amely egyfajta valóságshowként értelmezi a drámát és nem klasszikus, "bejövünk és eldeklamáljuk a szöveget típusú előadásként".

"A feladat komplexebb, de nagyon élvezik a színészek zenével, filmbejátszásokkal, +nyomjuk+ a show-t. Csodálatos, hogy ez a majd négyszázegy-két évvel ezelőtt élt szerző +szórja+ az aktualitásokat, nem győzzük kapkodni a fejünket. Ahogy a dráma kötet címében is szerepel, Marlowe már régen megfogalmazta, amit Jung csak az előző században: a pokol bennünk van. Az az +álvalóság+, amit a televíziós showk közvetítenek, már akkor is létezett, csak éppen az ő showjuk a színház volt" - fűzte hozzá a Káel Csaba rendező.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés