bezár
 

art&design

2010. 05. 07.
Négy ország neoavantgárd művészeinek közös tárlata Zágrábban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar, horvát, szerb és lengyel képzőművészeti egyesületek kétéves közös programjának eredményeként kiállítás nyílik a négy ország művészeinek az 1970-es években készült, tiltott munkáiból szombaton Zágrábban.

prae.hu

A művészetnek mindig van következménye című 2 éves program záró kiállítása kapcsolódik a zágrábi szabadság napjához, mert a horvát fővárosban 1945. május 8-án ért véget a II. világháború, másrészt a tárlat kötődik a szocializmus témáját feldolgozó, Felforgató filmek című zágrábi filmfesztiválhoz, amely május 25-ig tart.

Hegyi Dóra, a tárlat magyar kurátora elmondta az MTI-nek, hogy a vezetésével működő www.tranzit.hu, a horvát WHW, a szerb www.kuda.org nonprofit szervezetek és a Muzeum Sztuki Lódz a horvátok vezetésével közösen pályáztak két évvel ezelőtt az Európai Unió Kultúra 2007-2013 nevű programjához támogatásért.

A zágrábi Új Galériában - amely a Kortárs Művészeti Múzeum egykori épülete volt a történelmi felsőváros egyik barokk palotájában - a tárlat magáról a kiállításról mint műfajról szól, amikor a szocializmus világában a kortárs művészet a második nyilvánosságban (lakásokon, templomokban) jelenik meg, mivel a neoavantgárd alkotásokat a kezdetektől, a 60-as évek végétől "felforgató" címkével látták el és betiltották - foglalta össze Hegyi Dóra.

A magyar konceptualista művészek közül Erdély Miklós és Maurer Dóra 1977-ben elindított FAFEJ (Fantáziafejlesztő gyakorlatok) című munkáit, Erdély Miklós Morálalgebra, más címen Szolidaritási akció nevű rekonstruált alkotását láthatja a közönség.

Pauer Gyula konceptuális és performance művész, látványtervező, szobrász a Nagyatádon tölgyfából faragott 131 darab Tüntetőtábla erdő című műve dokumentációval és rekonstruált formában lesz látható a zágrábi tárlaton - jegyezte meg a kurátor.

Hegyi Dóra büszke arra, hogy a térség államainak kis képzőművészeti egyesületei készítettek közös kutatási projektet, a tanulmányokból szöveggyűjteményt adnak ki angolul, és ez hiánypótló kötet lesz Magyarországon. A zágrábi kiállításra - amely június 2-ig tart nyitva - pedig összefoglaló katalógus jelenik meg angol és horvát nyelven.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés