bezár
 

zene

2010. 05. 05.
Zenei fesztivál a tököli börtönben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Közel száz elítélt verseng a rangos zsüri által odaítélhető díjakért a május 6-án Tökölön, a Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetében rendezett első Hagyományőrző Autentikus Zenei Fesztiválon.

prae.hu

Szalai Tímea, a Büntetésvégrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) sajtóirodájának vezetője az MTI-nek elmondta, hogy noha a hazai börtönök szinte mindegyikében működnek a személyiség- és közösségformálásra, valamint konfliktuskezelésre alkalmas színjátszókörök, énekkarok, zenekarok, a május 6-i verseny úttörő jelentőségű.

Ezt bizonyítja szerinte, hogy a zsűriben olyan neves szakemberek ülnek majd, mint például Choli Daróczi József költő- műfordító (zsűrielnök), Bangó Margit Kossuth–díjas érdemes művész vagy Novák Péter előadóművész. A börtönlakók szólóban és együttesben nevezhettek, a legjobbak értékes díjakat, ajándékokat kapnak, sőt, a program végén közösen zenélhetnek a zsűrivel.

Magyarországon jelenleg 31 börtön található, a rácsok mögött több mint 16 ezer fogvatartott tölti napjait. Nagyon fontos, hogy mind többen bekapcsolódjanak az irodalmi, zenei és képzőművészeti körökbe, ének- és zenekarokba, amelyek szép számmal tartanak előadásokat a büntetés-végrehajtási intézeteken kívül is. Szalai Tímea példaként említette a kalocsai női börtön énekkarát, amelynek tagjait mind sűrűbben hívják oratóriumot énekelni a templomokba.

Az alkotó, ön- és közösségépítő foglalatosságok között szerepel a kerámiázás vagy épp a varrás is, amelyek ünnepek táján különös jelentőséget kapnak, hiszen segítenek pótolni, illetve meglepni a hozzátartozókat – mondta a BvOP sajtóirodájának vezetője.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés