bezár
 

irodalom

2010. 05. 04.
Bartis Attila észt irodalmi fesztiválokon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két észtországi irodalmi fesztiválra, a tartuira és a tallinnira is meghívást kapott Bartis Attila író, akinek nemrég jelent meg észt nyelven A nyugalom című regénye Rahu címmel.

prae.hu

Bartis Attila elmondta az MTI-nek, hogy A nyugalom az első könyve, amelyet átültettek észt nyelvre. A fordító Lauri Eesmaa, akivel interneten keresztül állandó kapcsolatban volt, szinte együtt dolgoztak.

Hírek szerint az észt irodalomkritikusok jól fogadták a regényt, és az író reméli, hogy személyes részvételével a két seregszemlén az olvasókat is kíváncsivá tudja tenni könyve iránt a fölolvasásokkal és a beszélgetésekkel.

Hozzátette, hogy három éve járt már Észtországban, felolvasóesteken vett rész Kukorelly Endrével, Háy Jánossal és Garaczi Lászlóval közösen.

Bartis Attila részvételét az észt irodalmi fesztiválokon a Magyar Kulturális Intézet szervezte - mondta el az MTI-nek Dávid Gyula, a magyar intézet igazgatója. Az író szerdán Tartuban, az egyetemi városban, a Prima Vista fesztiválon találkozik először a közönséggel. Tóth Veronika, a tartui egyetem korábbi magyar nyelvi lektora beszélget vele és Riho Kütsar, a népszerű színész olvas fel részleteket a Rahu címmel megjelent regényből.

A péntektől vasárnapig tartó Tallinni Irodalmi Fesztiválon az észt főváros legnagyobb könyvesházában Jürgen Rooste fiatal író, az esemény főszervezője beszélget Bartis Attilával és ugyancsak Riho Kütsar színművész olvas fel a könyvből.

A tallinni irodalmi seregszemlére olyan külföldi hírességeket hívtak meg, mint Fay Weldon népszerű brit írónő, a magyarul is megjelent Férfiszív és a Zűr szerzője, a Puffball és a Gyilkos hatalomvágy című akciófilm forgatókönyvírója vagy Andrei Makine szibériai születésű francia író, a magyarul is kiadott A francia hagyaték vagy a Várakozás szerzője - sorolta Dávid Gyula. Hozzátette: idén egybeesik a tallinni fesztivál a Balti Könyvvásárral, a kiadók és terjesztők találkozójával. Az eseményt évente fölváltva rendezik meg Tallinnban, Rigában és Vilniusban, most éppen Tallinnon a sor.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés