bezár
 

art&design

2010. 05. 04.
Lóránt Attila képei a kultúrák sokszínűségéről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lóránt Attila, a The National Geographic és a The Explorer fotósa Kulturális sokszínűség címmel állítja ki képeit kedden a Szófiai Magyar Kulturális Intézetben.

prae.hu

Ahogy Neli Dimova, a szófiai intézet munkatársa az MTI-nek elmondta, 51 darab 60-szor 100 centiméteres színes fotó kerül a falakra, minden kép alatt bolgár, magyar és angol nyelven Kálloy Molnár Péternek a kép témájához kapcsolódó verse olvasható.

Lóránt Attila fotóművész olyan képeket is egymás mellé tett, amelyek például a vallási türelmet hirdetik, nevezetesen: muszlimok imádkoznak a mecsetben, míg a mellette levő fotón disznóvágás látható, holott a disznóhús fogyasztása a vallásos muszlimoknak tilos.

Ahogy a fotós a képről korábban az MTI-nek elmondta, muszlim barátaival is megbeszélte a párosítást, s ők ezt tolerálták. A fotográfusnak az a véleménye, hogy meg kell férnie egymás mellett a különböző kultúráknak.

Az afrikai törzsi esküvő és a bécsi kávéház, az indonéz temetési szertartás és a dél-amerikai őslakosok mindennapjairól készült képek vagy a genfi Európai Nukleáris Kutatási Központ (CERN) részecskegyorsítója jól megférnek egymás mellett, s nemcsak azért, mert különös helyeken érdekes embereket örökít meg a művész, hanem mert emóciót, érzelmeket akar ébreszteni a képekkel - mondta Neli Dimova. Elárulta azt is, hogy Lóránt Attila már Bulgária eldugott helyein jár gépével és megörökíti az alig ismert településeket, lakóinak éltét, szokásait.

Lóránt Attila 2002 óta fotózza a különböző természeti népeket és kultúrájukat. Az indián kultúrákról képet adó anyagából a National Geographic több mint 300 oldalas albumot adott ki Indiánok az Amazonas mentén és az Andokban címmel. A Kulturális sokszínűség című tárlat június 11-ig tart nyitva a szófiai magyar intézetben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés