bezár
 

art&design

2010. 05. 03.
Nemzetközi festőtelep nyílt Zalaszentgyörgyön
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hazai és a határon túlról, a Vajdaságból, Horvátországból, Üzbegisztánból, Erdélyből érkezett festőművészek kezdték meg munkájukat hétfőn a zalaszentgyörgyi nemzetközi művésztelepen.

prae.hu

A művésztelepen nincs kötöttség, mindenki azt készíti el, amit a legjobban tud - mondta Buday Mihály festőművész, a programot szervező Buday Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke, hozzátéve: tizennégy művész tizennégyféleképpen alkot és tizennégyféleképpen látja ugyanazt a zalai dombot.

Az utóbbi években készült festményeken többnyire a környező táj, a falu élete, a névadó Sárkányölő Szent Györgyhöz kapcsolódó legendák elevenedtek meg. Ugyanarról a témáról láthatók voltak klasszikus tájképek, de felbukkant modernebb, szürrealista irányzat is. Néhány alkotásban impresszionista hatás érződött.

Az alkotók egy része már az alapítástól részt vesz a közös munkában, de évről-évre új művészek is csatlakoznak hozzájuk. Idén csak festőművészeket hívtak meg, kétévente szobrászokat, képzőművészeket is vendégül látnak.

Az osztrák és szlovén határtól 15-30 kilométerre található, a Zala parti faluban ötödik esztendeje szerveznek nemzetközi találkozókat. Az egyhetes közös alkotás Buday Mihály szerint hidat épít a határon túl élő és a magyarországi művészek között, remek lehetőség egymás megismerésére, barátságok kialakulására. Jó kapcsolat alakult ki a falubeliekkel is, akik nap mint nap megnézik a készülő alkotásokat.
A művészek körül mindig rengeteg gyermek nyüzsög, a legtöbbjük az alkotáshoz is kedvet kap, ezért jutalmul a szombati záró kiállításon az ő képeiket is bemutatják és díjazzák.

A művésztelep költségeit az önkormányzat és a galéria támogatásával létrehozott alapítványon keresztül a helyi lakosok, vállalkozók finanszírozzák. A festők számára a teljes ellátást, útiköltséget, a festéshez szükséges kellékeket és a képkereteket biztosítják.

A művészek viszonzásul elkészítik a falu Pro Urbe domborművét, kisplasztikáját, megtervezik a köszönőleveleket. A szponzorokat egy-egy alkotással ajándékozzák meg, de jut a festményekből az alapítványnak és az önkormányzatnak is. A képek egy részét idővel értékesítik, így finanszírozni tudják a további rendezvényeket is.

A művészek szombaton és vasárnap a Zalaegerszegen, a Szent István szobor környékén kialakított Festők utcájában mutatkoznak be, ahol a járókelők munkaközben találkozhatnak a művészekkel.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés