bezár
 

zene

2010. 05. 02.
Akinek rúzsból van a keresztje: Frenk és a Nagyvárosi éjszakák
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Május 6-án jelenik meg a Budapest Bár produkcióból jól ismert Frenk szólólemeze, a Nagyvárosi éjszakák; a dobosból lett énekes-dalszerző, "akinek rúzsból van a keresztje", csütörtökön a West-Balkánban mutatja be rockos bulizenéjét.

prae.hu

Drágám, néha téved az ember; Gyűlölöm a vadvirágos rétet; Ez történt Lellén; Fizetek főúr - ezeket a dalokat énekelte Frenk (Torma Gábor) a Budapest Bár lemezein és fellépésein az elmúlt években. Számára a letűnt idők füstös slágerei hozták meg az országos ismertséget, holott az alternatív Hiperkarma dobosaként 2000 és 2007 között már meglegyintette a siker szele.

"Nem igazán szeretek visszanézni, a Hiperkarmából is csak Varga Laca basszusgitárossal maradt meg a zenei kapcsolat, ő azóta is velem játszik. A lemezbemutatón azokkal lépek fel, akikkel a stúdióban zenélek, és hozzájuk csatlakozik Péterfy Bori, akivel egy meglepetésdalt fogunk előadni" - mondta Frenk az MTI-nek. Hozzátette: az énekesnővel régóta ismerik egymást, ráadásul tavaly együtt szerepeltek a Zene a rasszizmus ellen koncerthez kapcsolódó fotósorozaton.

Frenk kifejtette, hogy zenészként tizenöt éve a budapesti éjszakában tölti ideje nagy részét, sok mindent lát, és gyakorlatilag ezeket a tapasztalatokat fogalmazta meg a lemezanyagban.

"A Nagyvárosi éjszakák a négy évvel ezelőtti első szólólemezem, a Szívzörejek folytatásaként fogható fel mindenféle szempontból, még szövegutalások is vannak arra az anyagra. Úgy is mondhatnám, hogy egy duplalemez második részét csináltam meg, kicsit rockosabb zenei hangzással, és ezt a fajta szövegvilágot ezzel lezártnak is tekintem" - mondta.

Az új lemezen Frenk maga játszik szinte minden hangszeren, a már említett Varga Laca mellett Almási Endre gitározik, Hegyi Dávid zongorázik, Mezőfi István dobol, Váczi Eszter, Behumi Dóri és Kelemen Angelika vokálozik, Varga Livius a Quimbyből kongázik, és a Jambalaya fúvósai (Szűcs Krisztián Qka trombitán és szárnykürtön, Jász András szaxofonon) is zenélnek.

Az album borítófotóján az énekes homlokára rúzzsal egy kereszt van rajzolva. "Ennek az a története, hogy egy lány csinált ilyet velem egy éjszaka, én meg rögtön azt gondoltam, mindenkinek megvan a maga keresztje, az enyém meg ilyen" - jegyezte meg.

Bár a lemezén játszik ütőhangszereken és a Budapest Bárban is beül néhány számban dobolni, Frenk azt mondja, ennek a maga részéről gyakorlatilag vége, sokkal jobban foglalkoztatja a zeneszerzés, a szövegírás, a hangszerelés.

Nyáron minden jelentősebb fesztiválon koncertezik a zenekarával, őszre pedig vidéki klubturnét tervez. Sok fellépése lesz a Budapest Bárral is, amelynek nagyon élvezi a húszas-harmincas évekhez köthető zenei világát. Hozzátette: ha burkoltan is, de saját zenéjébe is becsempészi ezt a sanzonos hangulatot.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés