bezár
 

irodalom

2010. 05. 01.
Emléknappal adózna a néhai amerikai költőknek a Holt Költők Társasága alapítója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új vállalkozásba fogott Walter Skold, az amerikai Holt Költők Társaságának (Dead Poets Society) alapítója, aki tavaly már 24 ezer kilométert járt be a néhai amerikai költők sírjait felkeresve: szeretné érni, hogy október 7-ét, Edgar Allan Poe halálának évfordulóját a Holt Költők Emléknapjává nyilvánítsák az Egyesült Államokban.

prae.hu

Walter Skold egykori tanár, aki maga is műkedvelő költő, William Shakespeare feltételezett születésnapjának (1564. április 23.) idei évfordulóján indult el újabb, 22 amerikai államot érintő körútjára. Célja ezúttal is az, hogy a temetőkben felhívja a figyelmet az egykori poétákra, emlékük megőrzésére buzdítson. Ezúttal 13, az egyes amerikai államok koszorús költőjének címével felruházott irodalmárt kért fel vállalkozása támogatására.

A Holt Költők Nagy Körútja 2010 versfelolvasással indult a Maine állambeli Portland temetőjében, ahol számos amerikai és brit hajóskapitány nyugszik - őket idézi meg Henry Wadsworth Longfellow Eltűnt ifjúságom című költeményében.

Akárcsak tavaly, idén is Poemobile elnevezésű kisbuszával jár temetőről temetőre Skold, aki azért adta fel tanári állását, hogy minden energiáját két igazi szenvedélyének, a költészetnek és a fényképészetnek szentelje. Ezúttal azonban a 49 éves férfit elkíséri egy georgiai házaspár, akik dokumentumfilmen örökítik meg a körutat.

Okulva az előző zarándoklat tanulságaiból, Skold idén előre engedélyt kért temetőlátogatásaihoz, nehogy sátánista ceremóniák rendezésével vagy tiszteletlen viselkedéssel gyanúsítsák.

Az országos emléknap bevezetésének gondolatára az vezette az amatőr költőt, hogy ráébredt: a nemzet irodalmi elődei egyre inkább a feledés homályába vesznek. Vannak megemlékezések, felolvasások olyan nagy költők sírjainál, mint Edgar Allan Poe, Walt Whitman, Emily Dickinson, Anne Sexton és mások, de számos más költő emléke elhalványult.

Wisconsin koszorús költője, Marilyn L. Taylor nagyszerű ötletnek tartja a holt költők emléknapjának bevezetését. "Amikor rengeteg olyasfajta ünnep létezik, mint mondjuk az országos burgonyahét, itt az ideje annak, hogy a költők is némi elismerésben részesüljenek" - mondta az AP hírügynökségnek.

Margaret Vaughn, aki Tennessee állam koszorús poétájaként nyilatkozott, megjegyezte, hogy április már jelenleg is a költészet hónapja az Egyesült Államokban, ezért helyesli, hogy maguknak a költőknek az emlékét is külön nap őrizze. Gyakorlati érvet is talált erre: "amikor az emberek beszédeket mondanak, leggyakrabban költőktől veszik az idézeteket. Nagyszerű volna kijelölni egy napot az elismerésükre."

Skold és társai - részben Robin Williams azonos című, 1989-es filmjének ihletésére - 2008-ban alapították meg a Holt Költők Amerikai Társaságát. Azóta több száz poéta sírját keresték fel és dokumentálták. Az egykori maine-i tanár listáján ma több mint 600 sírhely szerepel.

A néhai költők örök nyughelyének dokumentálására irányuló mozgalom népszerűsítése érdekében fotó- és videopályázatot is kiír a társaság, 4000 dolláros díjazással.

A körútra készített pólók a rocksztárok fellépéseit népszerűsítő stílusban tüntetik fel az egyes állomásokat, többek között Abraham Lincoln sírját az Illinois állambeli Springfield temetőjében, a Poe-múzeumot a Virginia állambeli Richmond városában, vagy a Rhode Island-i Swan Point sírkertet, ahol Poe Sarah Helen Whitman költőnőnek udvarolt.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés