bezár
 

film

2010. 04. 29.
Mokos Attila az év filmszínésze Szlovákiában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mokos Attila kapta a legjobb főszereplői alakításért járó elismerést a Szlovák Filmakadémia idei gáláján, Prikler Mátyás pedig a legjobb rövidfilm kategória díját vehette át.

prae.hu

A révkomáromi Jókai Színház művésze, Mokos Attila Vladimír Balko szlovák rendező Lelki béke című filmjében nyújtott alakításáért érdemelte ki a legjobb színésznek járó kitüntetést, a legjobb rövidfilm kategóriában pedig Prikler Mátyás a Nap a hálóban elnevezésű nemzeti filmdíjat Köszönöm, jól (Dakujem, dobre/Thanks, Fine) című diplomafilmjéért kapta, amelyben a fiatal rendező egy családi történetet bont ki - írta csütörtökön az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

"Még nem tudtam feldolgozni a történteket. Sokan hívtak, sokan gratuláltak, és rengeteg sms-t kaptam" - nyilatkozta a díj átvétele után Mokos Attila.

Prikler Mátyás filmje meghívást kapott a május 12-én kezdődő 63. cannes-i nemzetközi filmfesztivál egyik szekciójába. Az alkotás a Cinéfondation elnevezésű hivatalos kategóriában kapott helyet, amelyben a legfiatalabb tehetséges rendezők mérik össze tudásukat. A kategória Sélection elnevezésű versenyszekciójában 13 rövid, illetőleg kisjátékfilmet vetítenek.

A Köszönöm, jól című 40 perces kisjátékfilmet emellett bemutatják a hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Short Film Corner 2010 nevű filmes piacon is. A film főbb szereplői között több neves szlovákiai magyar színészt is találunk, köztük van Várady Béla, Mokos Attila, Molnár Xénia, Ferenczy Anna, Csekes Ábel, mellettük Zuzana Mauréry, Milan Vojtela, Barborka Illithová, Juraj Johanides és Eva Pavlíková szerepel a moziban.

Az alkotást tavaly júniusban forgatták, bemutatója tavaly november 29-én a pozsonyi nemzetközi filmfesztiválon volt.

Prikler alkotása korábban az Early Melons elnevezésű nemzetközi diákfilmfesztiválon elnyerte a legjobb játékfilm díját, valamint a szlovák filmkritikusok elismerését a legjobb rövid- és diákfilm kategóriában.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Luca Guadagnino: Challengers

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés