bezár
 

art&design

2010. 04. 29.
Békefestmény a Nyíregyházi Főiskolán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Nyíregyházi Főiskolára érkezett annak a békeszimbólumnak egyik darabja, amely a háború, az éhínség és nemzetek közötti viszálykodás elleni küzdelemre, és az emberi jogok fontosságára hívja fel a világ figyelmét.

prae.hu

A német képzőművészek által egy éve útjára indított World-Wide-Art For Human Rights And Peace nevet viselő kezdeményezésben Irina Baladina Békefestmény című alkotásának azonos méretűre vágott darabjait juttatják el a világ kétszáz országába. A festményrészleteket hordozólapra rögzítik, a hátulján számozással és kézjeggyel látták el, majd ezeket úgynevezett békehírnökök viszik el az országokba, s olyan helyen függesztik ki, amelyek e projekt szellemiségét tükrözik.

A festménydarabot Jánosi Zoltán, a Nyíregyházi Főiskola rektora szerdán vette át ünnepélyes keretek közt Kányási-Hidvics Katalin békehírnöktől, aki elmondta: azért került ide a festmény egy része, mert a világbajnoki címet elnyerő campus szellemiségét méltónak találták arra, hogy őrizze a béke jelképét.

A főiskola Bessenyei-aulájában elhelyezett műalkotásrészlet öt évig lesz megtekinthető. A projekt résztvevői abban bíznak, hogy ez idő alatt történik olyan esemény a világban, amely a festmény eszméjét előrelendíti. Ekkor a békehírnökök begyűjtik a darabokat és újra egységes képpé állítják össze, majd azokon a helyeken állítják ki, ahol őrizték a szimbólumokat. Hasonló festménydarabok lelhetők fel az egyiptomi piramisok lábánál, Olaszországban a dolceacquai hídnál, vagy Jemenben, a Szanaai Nemzeti Múzeum ajtaján.

Az artprojekt másik eszméje, hogy a művészet az a kulturális szegmens lehet, amely közelebb hozhatja a különböző országok népeit, hiszen ez a történelem kezdete óta egyetemes a földön.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés