bezár
 

színház

2010. 04. 29.
Valló Péter rendező 60 éves
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Április 30-án ünnepli hatvanadik születésnapját Valló Péter Kossuth-díjas rendező, érdemes művész. Harmincöt éve dolgozik fáradhatatlanul, rendezett az ország számos városában és Budapest majdnem minden színházában.

Szkéné színház

1973-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező szakán, vizsgarendezése Arthur Miller Az ügynök halála című darabja volt. A főiskola után Veszprémbe szerződött, 1975-től Szolnokon dolgozott, 1976-tól 1984-ig a Vígszínház, 1978 és 1984 között az egri Gárdonyi Géza Színház művészeti vezetője és főrendezője is volt. 1985-től a József Attila, 1988 óta a Radnóti Miklós Színház rendezője, művészeti vezetője, 2002-2003-ban a soproni Petőfi Színház művészeti igazgatója is volt.

Valló prózában és zenés darabban egyaránt otthonosan mozog, tragédia, vígjáték, klasszikus és mai mű mind megtalálható repertoárjában. Kedvence az opera, 2008-ban megrendezte Verdi Otellóját, amit a Ferencvárosi Fesztiválon adtak elő, majd az Operaházban Puccini Manon Lescaut-ját. Olyan nagy sikerű előadásokat állított színre, mint az Egy szerelem három éjszakája, Ibsen Nórája, Shakespeare Ahogy tetszikje, Csehov Ványa bácsija, Osborne Dühöngő ifjúsága és Woody Allen Játszd újra, Sam! című darabja. Utóbbi adaptációján egy balatoni nyaralóban kezdett Kern Andrással dolgozni, több mint 25 éve játssza a Vígszínház, s túl vannak a 400. előadáson. Tévéjátékokat is rendezett, színészként tűnt fel A miskolci boniésklájd című filmben.

Munkái során sokszor a díszletet is ő maga tervezi, ha úgy érzi, hogy játéktérre van szüksége. Magát egy posztmodern előtti nemzedék képviselőjének tartja, megpróbál összefüggő rendszert létrehozatni színészeivel. Mint mondja, ez komplikált és nehéz folyamat, de igyekszik, hogy a próbák jó hangulatúak legyenek. Valló szeret beszélni az eszmei, erkölcsi tartalmakról, s ma úgy érzi: a civilizáltság, műveltség csökkenése miatt szinte ellenálló közegen át kell eljuttatni a történetet, üzenetet a közönséghez. Véleménye szerint nem kell a darabokat a szerző szándékával ellentétes értelemmel felruházni, az aktuálisnak érzett mondanivalót olyan darabbal kell közölni, amelyre van színész.

Azt vallja: az előadás sikere nyolcvan százalékban a szereposztásnál dől el. Szavai szerint mindig több előadást vállal, mint kellene. Bár újra és újra elhatározza, hogy télen pihen egy hetet, de ezt eddig csak egyszer tette meg, nyáron, a Balatonon pedig színdarabokat olvas vagy szabadtéri rendezést vállal.

Pályafutását 1979-ben Jászai Mari-díjjal, 1998-ban érdemes művész címmel ismerték el, 2005-ben Kossuth-díjat vehetett át kimagaslóan magas színvonalú művészetéért.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés