bezár
 

film

2010. 04. 27.
XVI. Lengyel Filmtavasz - Fiatal filmesek a középpontban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fiatal farkasok II. alcímmel rendezik meg május 6. és 14. között Budapesten, majd Pécsett a XVI. Lengyel Filmtavaszt, melynek középpontjában idén az ifjú filmesek legsikeresebb alkotásai állnak.

prae.hu

Mint Katarzyna Sitko, a budapesti Lengyel Intézet igazgatóhelyettese a fesztivál keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a fővárosi Művész mozi május 6. és 9. között 5 nagyjátékfilm és 2 kisfilm bemutatójának ad otthont, majd május 10. és 14. között a pécsi közönség az Apolló moziban tekintheti meg a magyar felirattal ellátott alkotásokat.

A Fiatal farkasok II. alcím arra utal, hogy 1997 után ismét egy progresszív, fiatal, a szakma és a közönség köreiben egyaránt sikeres filmes generáció jelentkezett Lengyelországban - jegyezte meg.

Katarzyna Sitko elmondása szerint 2009 termékeny évnek számított a lengyel filmművészetben: tavaly számos formailag érett és tartalmilag újszerű alkotás született. "A lengyel film húsz év után végre elég érett lett ahhoz, hogy elszámoljon az ország szocialista múltjával" - emelte ki a Lengyel Intézet igazgatóhelyettese.

Malgorzata Takács, az intézet filmes munkatársa hozzátette: a 2009-es lengyel filmszemlén bemutatott 32 játékfilm közül 10 a népköztársaság idején játszódik.

A szakember kitért arra is, hogy Lengyelországban ismét divat lett hazai filmekre járni: 2005-ben 19, tavaly azonban már 54 lengyel film került a mozikba - említett adatokat. Mint megjegyezte, a legsikeresebb alkotások közé tartozott a Lengyel Filmtavasz során is megtekinthető Plázacicák című filmdráma, melyre csak 2009-ben 600 ezren váltottak jegyet.

A fesztivál nyitófilmje Borys Lankosz Az érem másik oldala című mozija, melyet a tavalyi filmtermés legünnepeltebb alkotásaként tartanak számon. A sajátos hangulatú, fekete humorral átitatott komédia egy sajátos férjkeresés történetét követi nyomon a sztálini elnyomás idején.
Jacek Boruch Minden, amit szeretek című munkája a felnőtté válás, a szerelem és a punk-rock iránti rajongás témáit felvonultatva mesél arról, milyen volt fiatalnak lenni a nyolcvanas évek elején kihirdetett hadiállapot idején.

Az elmúlt év "legőrültebb filmjének" tartják a kritikusok a Xawery Zulawski által rendezett Lengyel-ruszki háborút, míg Katarzyna Roslaniec Plázacicák című mozija a bevásárlóközpontok világának katlanjaiba kalauzolja a nézőt. Pawel Borowski egyetlen nap történéseit láttatja 24 különböző szereplő szemszögéből Zéró című játékfilmjében.
A Lengyel Filmtavasz idei két rövidfilmje Marcel Lozinski Poste restante és Bartek Konopka A berlini fal nyulai című alkotása.

A fesztivál részletes programja a www.polinst.hu honlapon található meg.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Csáki László: Kék Pelikan
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés