bezár
 

irodalom

2010. 04. 27.
Nemzetközi költészeti fesztivál a Ráday utcában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vizuális költészet, magyarországi ősbemutató, Radnóti Miklós Razglednicák című utolsó verseire komponált szerb zenemű a Bakáts téri templomban és a szomszédos országok irodalmi folyóiratainak műhelytalálkozója is lesz a 8. Europoetica Nemzetközi Költészeti Fesztiválon hétfőtől péntekig a budapesti Ráday utcában.

prae.hu

A fő téma idén is a tágabban értelmezett Duna-táj, a határ közelében és távolabb, ezúttal Moszkvában élő költők, művészek találkozója, és a műfaji határokat is szélesítjük, mert a vizuális költészet is bemutatkozik a Ráday Képesházban és versre írt szerb zenemű szólal meg a Bakáts téri templomban - sorolta Orbán György, a fesztivál főszervezője a megnyitó előtt az MTI-nek.

Milica Paranosicot, a New York-i Juilliard zeneakadémián tanító szerb zeneszerzőt komponálásra ihlették Radnóti Miklós utolsó versei, a Razglednicák - Danilo Kis szerb fordításában -, amelyet tavaly május 5-én Borban, Radnóti születésének 100. évfordulóján a költő szobránál adott elő a belgrádi zeneakadémia kórusa és tanárai ütőhangszeren, fagotton és csellón, a verseket pedig Mészáros Gábor fiatal szabadkai színművész mondta el.

Orbán György beszámolt arról, hogy a zeneszerző is eljön a budapesti ősbemutatóra, és ő is most fogja először hallani saját művét pódiumról a belgrádi zeneakadémia vegyeskarával pénteken este hét órakor.

A fesztivál hétfőn este a Ráday Képesházban vizuális költészeti kiállítással és Koppány Márton költő előadásával kezdődik. Koppány az Egyesült Államokban a nyárra elkészülő nemzetközi vizuális költészeti antológiából mutat be válogatást; a költő egyedüli magyarként szerepel a kötetben.

A keddi második napon a Betű Társaság tart nyilvános estet a Ráday Könyvesházban. Ott lesz köztük Nádai Ferenc neves tipográfus és azt fogják megvitatni, hogy digitális változatban szabad-e változtatni a Misztótfalusi Kis Miklós XVII. századi betűvéső, nyomdászról elnevezett Janson betűn. A beszélgetést Kravjanszki Róbert betűtervező vezeti.
A HÍD című, 75 éves újvidéki irodalmi folyóirat fiatal szerkesztői, szerzői szerdán Faragó Kornélia főszerkesztő vezetésével beszámolnak hídszerepükről a magyar és a szerb irodalmi életben.

Csütörtökön délután négykor a Képesházban irodalmi műhelyek találkozója lesz: a HÍD, a kolozsvári Korunk és a román nyelvű Echinox, a Magyar Lettre, a balatonfüredi Fordítóház, a moszkvai Stella-art és a Dokk.hu, Jónás Tamás költőhöz köthető kortárs irodalmi portál képviselői a kölcsönös publikációs lehetőségekről, az egymás közti kommunikáció javításáról beszélgetnek.

Este a kolozsvári Korunk és a román nyelvű Echinox szerzői, szerkesztői tartanak irodalmi szalont.

A záró napon, pénteken négykor a moszkvai Stella-art Művészeti Alapítvány igazgatója, Alekszander Ritov költő és Anasztázia Dokucseva művészeti igazgató mutatja be a nemzetközi kitekintésű irodalmi, művészeti alapítvány munkáját. A vezetők elmennek a Magyar Képzőművészeti Egyetemre, a Petőfi Irodalmi Múzeumba, a Holokauszt Dokumentációs és Emlékközpontba, valamint felkeresik a Szűcs Miklós-Vojnich Erzsébet festőművész házaspár műtermét.

Pénteken délután fél hatkor a Képesházban Zoran Djeric és Vesna Korac újvidéki szerb költő versei hangzanak el a HÍD folyóirat munkatársai, Orovec Krisztina és Vékás Éva fordításában. Mint Orbán György elmondta, az újvidéki és a Ráday utcai költészeti fesztivál két évvel ezelőtt szerződést kötött arról, hogy egymás rendezvényeire elküldik szerzőiket.

Az Europoetica fesztivál pénteken este koncerttel zárul a Bakáts téri templomban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés