bezár
 

zene

2010. 04. 26.
Ausztrál zeneszerző új műve a miskolci operafesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elena Kats-Chernin ausztrál zeneszerző Dühöngő élet (The Rage of Life) című vadonatúj operáját hívta meg a miskolci operafesztiválra Bátor Tamás fesztiváligazgató. A darab világbemutatóját szombaton tartották a belgiumi Antwerpenben, a Vlaamse (Flamand) Opera Troubleyn Laboratorium nevű játszóhelyén.

prae.hu

Bátor Tamás, a Bartók+Európa 2010 Miskolci Nemzetközi Operafesztivál igazgatója hétfőn az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: a magyar operajátszás szempontjából rendkívül fontosnak tartja, hogy a közönség a legfrissebb kortárs alkotásokkal is megismerkedhessen.
Elena Kats-Chernin, miután Helmut Lachenmann német zeneszerző növendékeként befejezte európai tanulmányait, önálló alkotóként az Ausztrália legjobb zeneszerzője címet nyerte el 1996-ban.

Az Üzbegisztánból elszármazott, Ausztráliában élő, de világszerte ismert, több műfajban alkotó sikeres zeneszerző legújabb, fiatalokról és fiatalokhoz szóló munkáját a Vlaamse Opera a Stuttgarti Operával együttműködésben mutatta be a hétvégén. A miskolci közönség azonban előbb hallhatja majd Helena és Leif történetét, mint a német publikum.

A produkció teljesen nemzetközi, hiszen a librettó írója, Igor Bauersima Prágában született, Svájcban tanult építészetet, majd pályát változtatott, s 2007 óta a Stuttgarti operaház látványtervezője és rendezője.
Bauersima sztorija teljesen mai, a premierről szóló kritikák szerint egyfajta modern Anyegin-történet. Leif képtelen elfogadni szerelme, Helena halálának hírét, s elindul, hogy megtalálja a lányt. A tragikus valósággal való szembenézését a képzelet és valóság több stációján keresztül mutatja be a darab.

Helena szerepét Liesbeth Devos belga szoprán énekli, Leifet pedig a svéd bariton, Tobias Hächler alakítja. A karmester a híres dirigens, Eliahu Inbal fia, Daniel Inbal, aki Valerij Gergijev és Leopold Hager asszisztenseként szerzett nevet magának, s akit számos európai színházban, a Rajnai, a Bene-i és a Luzerni Operaházban is foglalkoztatnak.

Bátor Tamás beszámolt arról is, hogy az előzetesen meghirdetett programmal ellentétben A fából faragott királyfi és az Orbis Pictus helyett A hattyúk tavával vendégszerepel majd a fesztiválon a Kassai Állami Színház. A két kortárs táncmű koreográfus-rendezőjét, Ondrej Soth-ot ugyanis áprilisban kinevezték a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház főigazgatójává, s így a kassai produkciót egyelőre elhalasztották.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés