bezár
 

irodalom

2010. 04. 26.
A római szekér - Állapotfelmérés a kulturális életről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kultúrpolitika elmúlt négy évét, a politika és a kultúra szerepét tekinti át L. Simon László költő, író, leendő fideszes országgyűlési képviselő legújabb kötetében, A római szekérben.

prae.hu

A szerző az MTI-nek elmondta: új könyvében leginkább a kulturális szféra állapotfelmérését végezte el, de szerinte a "kritikai gondolatokból kirajzolódik egyfajta stratégia is".

L. Simon László 2007-ben Versenyhátrány. A (kultúr)politika fogságában címmel már publikált egy könyvnyi dolgozatot a kulturális politikáról, A római szekérben - mint fogalmazott - az azóta született tanulmányok kaptak helyet. A kötet első felében 2007-től 2009-ig tekinti át a kultúrpolitikát, valamint egy egész fejezetet szentelt az irodalmi intézményrendszernek, az olvasáskultúra alakulásának és az örökségvédelemnek is.

"Ezt vegyes írások követik, például reagálok egy Orbán Viktor-írásra, áttekintettem a kulturális intézményrendszer finanszírozását, az oktatási rendszer főbb problémáit, sőt még a Jobbik programjáról is írtam egy kritikai hangvételű dolgozatot" - fogalmazott a könyvről, amely egy ötven oldalas Pozsgay Imre-interjúval zárul.

"A 80-as évek kultúrpolitikájáról beszélgettünk, arról, hogy milyen hatással vannak az akkori döntések a mai kulturális életre"- jegyezte meg L. Simon László. Azt, hogy miért került a függelékbe egy német, egy angol és egy orosz nyelvű írás az olvasáskultúráról, valamint az intézményrendszer és a politika viszonyáról, azzal indokolta: kevés idegen nyelvű publikáció született a kultúrpolitikáról.

L. Simon László az országgyűlési választások első fordulójában a Fidesz színeiben mandátumot szerzett. Ennek kapcsán kifejtette: reméli, hogy bekerülhet az Országgyűlés kulturális bizottságába. Úgy vélte, hogy számos kérdésben gyors döntésekre lesz szükség a kulturális életben.

Példaként említette, hogy az új kormánynak rendeznie kellene a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat viszonyát a hazai múzeumi rendszerrel, a régészettel, s szerinte korrigálni szükséges az előadóművészeti törvényt és rendezni kellene a Nemzeti Kulturális Alap helyzetét is. Beszámolt arról is, hogy képviselősége miatt lemond a Magyar Írószövetség titkári posztjáról, de választmányi tagságát megtartja és az írást sem hagyja abba.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés