bezár
 

irodalom

2010. 04. 26.
Könyvfesztivál: Verseskötet Bródy János 106 dalszövegéből
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ne várd a májust címmel Bródy János "versként is olvasható dalszövegeit" publikálta a Scolar Kiadó, egy ötszámos CD-melléklettel. A XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra megjelent kötet 106 szöveget tartalmaz.

"Dallamokra írok énekelhető szavakat, és megpróbálom ezeket értelmes rendbe illeszteni. Számomra hízelgő, ha úgy gondolják, ebben költészet is van, és néhány ember a dalszövegeim közül most kiválogatott olyanokat, amelyeket szerintük akár versként is lehet olvasni" - mondta Bródy János az MTI-nek. Van közöttük az Illés és a Fonográf korszakából, szólólemezeiről és másoknak írt szövegeiből is.

A kiadó és a szerkesztő a több mint száz szöveget bizonyos gondolati ívek mentén osztotta fejezetekre. Ezek egy-egy markáns, jellemző szövegének címei egyben: Bordódi Kristóf, Jelbeszéd, Maszkabál, Ne várd a májust, Békét és reménységet, Egy mondat a szabadságról; többségüket annak idején Koncz Zsuzsának írta.

Mint mondta, néhány olyan szöveg is bekerült a kötetbe, ami korábban nem jelent meg, és "a dallam még nincs a közönség fülében", illetve van olyan dalszövege is, amit még csak egyszer énekelt el: idén februárban a Művészetek Palotájában. Annak a koncertnek is az volt a címe, mint a mostani kötetnek.

"A Ne várd a májust Zorán énekelte el 1982-es lemezén. Nem az én választásom volt, hogy ez legyen a kötet címe, de egyetértek vele" - jegyezte meg Bródy János. A kötethez mellékelt CD-n öt dal található, és közöttük van a Ne várd a májust, amit ezúttal ő énekelt fel.

Negyvenöt év alatt mintegy 450 dalszöveget írt Bródy János, évente tehát átlagosan tízet. Mint az MTI-nek elmondta, a mennyiség miatt sem jöhetett szóba, hogy valamennyi szövegét kiadják.

"És vannak még színpadi művekre írt szövegeim is, amelyek soha nem szerepelnek ilyen összeállításokban. Ugyanakkor a mostani válogatásba bekerült az Egy mondat a szabadságról, ami a Tolcsvay Lászlóval közösen írt oratórium szövege, és eddig egyáltalán nem jelent meg" - fejtette ki.

Közeljövőbeni tervei kapcsán a 64 éves Bródy János az MTI-nek elmondta, hogy Koncz Zsuzsa új lemezéhez fog szövegeket írni, "egyelőre csak beszélünk róla, hogy a mostani korban milyen hangon tudunk szólni azokhoz, akik figyelnek ránk". Idén is lesznek koncertjei, egy szál gitárral sok helyen fellép majd.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés