bezár
 

irodalom

2010. 04. 26.
Interjúkötet az izraeli szellemi élet vezető alakjaival
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Múlt és Jövő Kiadó Az izraeli szellem ma (2000-2010), Kőbányai János interjúi címmel egy évtized izraeli eseményeire fölfűzött interjúkötetet adott ki a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, amelyen idén Izrael a díszvendég.

Kőbányai János újságíró Jeruzsálemben úgy választotta ki nyolc interjúalanyát, hogy a beszélgetésekből átfogó képet kaphasson az olvasó Izrael utóbbi egy évtizedes történelméről, irodalmi és művészeti életéről - mondta el az MTI-nek a kiadó és az azonos nevű folyóirat főszerkesztője.

Az interjúk alanyai: Slomo Avineri társadalomtudós, Aharon Appelfeld író, akinek fő témája a holokauszt, Sidra DeKohen Ezrahi irodalomtörténész, A.B. Jehosua író, André Hajdú muzsikus, Itámár Jáoz-Keszt költő, Biblia-tudós, a magyar költők elismert fordítója, Mira Zakai énekesnő, zenetörténész professzor és Menasse Kadismann szobrász és festőművész.

Kőbányai János szerint Izraelnek meglehetősen sok a gondja, de a kulturális élet pezsgő, a filmművészetük nagyon jó, jó történeteik vannak, szinte évente van Oscar-díjra jelölt alkotásuk. Öt-hat éve a 7,5 milliós Izraelben 50-60 ezer példány is elkelt egy jó regényből, ez a szám viszont erősen csökkent, manapság csak 20 ezer darab fogy egy könyvből - tette hozzá.

Mira Zakaitól - aki Patai Józsefnek, a Múlt és Jövő folyóirat (1911) egykori alapítójának az unokája - például azt tudhatja meg a magyar olvasó, hogy azért van opera Izraelben, mert nagyrészt az orosz bevándorlók alkotják az operaház közönségét.

André Hajdú zeneszerző, Kodály Zoltán tanítványa a zenén keresztül éri el a fiatalokat. Bartók és Kodály módszere szerint a kelet-európai haszid zenét, amelynek dallamvilága lengyel, orosz, magyar, cigány, román, bukovinai eredetű, átalakítja, s vallásos és nem vallásos, főleg nagyvárosi fiatallal együtt zenél.

Slomo Avineri politológus professzor a 2000-ben kirobban második palesztin felkelés, az intifáda után egy évvel adott interjút és kifejtette, hogy az Arafat által fölrúgott Camp David-i tárgyalások után a közeljövőben nem lát esélyt a történelmi kompromisszumra, holott csak a kölcsönös kompromisszumok útján valósulhat meg a béke.

A.B. Jehosua íróval - akinek A személyzetis küldetés című regénye 2005-ben jelent meg magyarul - akkor beszélgetett, amikor Izrael egyoldalúan kivonult a Gázai övezetből, amikor másfél millió palesztin közül kihoztak nyolcezer zsidó telepest. Ezt az akciót sikeres és fontos lépésnek tartja. Az író szerint Izrael jelenlegi fő feladata a telepesek előrenyomulásának megakadályozása Ciszjordániában, Kelet-Jeruzsálemben. Az író naponta imádkozik Obama amerikai elnök egészségéért, hogy meg tudja fékezni a zsidó fanatikusokat a telepek bővítésében.

Kőbányai János beszélt Avigdor Hameiri A nagy őrület című könyvéről, amely ugyancsak a könyvfesztiválra jelent meg az 1931-es pozsonyi kiadás alapján, és amely az első magyar bestseller az I. világháború osztrák-magyar hadseregéről. Hameiri - aki Ady Endre és Karinthy Frigyes barátja volt - a modern héber irodalom egyik megalapítója Kova Albert néven született és 1921-ben érkezett Jeruzsálembe, miután a Monarchia hadseregének tisztjeként harcolt az északi fronton. Orosz fogságba esett, majd szabadulása után Odesszában szállt hajóra Haifa felé.

A Múlt és Jövő folyóirat könyvfesztiválra megjelent legújabb számában olvasható Hameiri két most fölbukkant önéletrajz-részlete, Kosztolányi Dezső a Balfour nyilatkozatról (1917) írt Zsidó köztársaság című cikke, amelyben az író elemzi a britek javaslatát nemzeti haza megteremtésére a zsidóknak Palesztina területén. Izrael 62 éves, Herzl Tivadar, a zsidó állam megálmodója pedig 150 éve született, ezekkel a témákkal is foglalkozik a periodika - jegyezte meg a főszerkesztő.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés