bezár
 

zene

2010. 04. 23.
Muzsikáló lépcső a metrón
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szokatlan kísérlettel akarja mozgásba hozni a metró utasait a chilei főváros, Santiago: Quinta Normal állomáson a lépcső úgy viselkedik, mint egy hatalmas zongora billentyűzete.

prae.hu

A lépcső minden egyes foka megszólaltat egy hangot, ha valaki rálép. Így próbálják arra ösztönözni az embereket, hogy a mozgólépcső helyett a mozgást válasszák, és ezzel a kis testgyakorlással is csökkentsék a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

A kísérlet sikert aratott az utazók körében: van olyan diák, aki többször is megmássza a lépcsőfokokat, hogy megszólaltassa Beethoven Örömódáját. A lépcső szépen muzsikál, bár a csúcsforgalom idején a zenebona szinte alig elviselhető.

"A zene arra sarkallja az embereket, hogy újra a lépcsőt használják" - örvendezik a metróállomást irányító Adriana Olguin.

Elmondása szerint a muzsikáló lépcsőfokok beszerelése óta szinte megszűntek a végeláthatatlan sorok a mozgólépcsők előtt, az utasok a zenebarát módszerrel ugyanis gyorsabban jutnak el a metróvonalakhoz. "Hozzásegítjük az embereket az egészségesebb életmódhoz azzal, hogy ezt a kis sportprogramot beiktatjuk hétköznapjaikba" - magyarázza Diego Saroka, a kísérlet mögött álló egyik magáncég marketing igazgatója.

A chilei Szívalapítvány elnöke, Jorge Bartolucci megerősítette, hogy a rendszeres testmozgás, mint például a lépcsőmászás, mérsékli a szívinfarktus kockázatát.

A muzsikáló lépcsőfokok a Lépcsőzz és törődj a szíveddel! kampány jegyében tíz napig maradnak használatban a Quinta Normal állomáson, utána két másik metróállomáson szólal majd meg a talpalávaló.

A célközönség nem elhanyagolható: a santiagói metrón több mint kétmillió ember utazik naponta.

Az ötlet Stockholmból ered, ott tavaly építettek egy ilyen lépcsőt, és később több más város is követte a bohém zenei példát.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés